RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

U organizaciji Odjela za zdravstvo i ostale usluge, JZU “Zdravstvenog centra”, Udruge “Medicinar”, Udruge doktora porodične/obiteljske medicine i Crvenog križa, danas je na Gradskom trgu u Brčkom obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara, koji se svake godine u cilju prevencije zdravlja diljem svijeta obilježava 12. svibnja.

U sklopu obilježavanja ovog dana, na trgu je organizirana dvosatna besplatna akcija mjerenja krvnog pritiska i razine šećera u krvi za sve građane.

Predstojnik Odjela za zdravstvo Sead Šadić ovom prilikom je čestitao i zahvalio se zdravstvenim djelatnicima nazvavši ih „prvom odbranom zdravstva“, aludirajući na njihovo posebno zalaganje u vremenu borbe protiv pandemije.

„Kada govorimo o samom pružanju usluga, moram istaknuti da su zdravstveni radnici, posebno srednji ili viši medicinski kadar, kada govorimo o medicinskim tehničarima i sestrama, na samom udaru. Pandemija je pokazala svoje i da je neophodno da u narednom razdoblju moramo povećati broj zdravstvenih djelatnika, moramo poboljšati uvjete njihovog rada i ono što je svakako bitno, i Odjel će na tome inzistirati, da se mora nastaviti kontinuirana edukacija medicinskih tehničara, odnosno sestara“, rekao je Šadić.

Glavni medicinski tehničar u Domu zdravlja u Brčkom i predsjednik Udruge „Medicinar” Elvedin Duran istaknuo je kako je pandemija dodatno pokazala značajnost medicinskih sestara u mehanizmu liječenja i pružanja zdravstvene skrbi pacijentima.

„Sestra nosi veliku odgovornost, ali naspram odgovornosti i posla koji obavlja, ona, nažalost, ne zauzima položaj u društvu koji bi trebala da zauzima. Potrebno je da uložimo dodatne napore da jačamo sestrinstvo, da jačamo tu struku kako bi sestre bile što educiranije i kako bi mogle odgovoriti svim zahtjevima koje liječenje i zdravstvena skrb traži od nas u društvu”, kazao je Duran.

Ovogodišnje obilježavanje ovog praznika, odvija se pod sloganom „Sestrinstvo – glas da povede: vizija zdravstva budućnosti“, odabranog od strane Međunarodnog vijeća medicinskih sestara-teničara (ICN).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.