RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom održan Okrugli sto o postignućima u procesu traženja nestalih u BiH

Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine danas je u Brčkom organizovao Okrugli sto na temu „Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini“. U radu okruglog stola su  učestvovali predstavnici više udruženja porodica nestalih osoba u BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih, Tužilaštva BiH i Brčko distrikta, Sipe, Policije i Obavještajne agencije BiH.

Govoreći o postignućima u procesu traženja nestalih osoba u BiH Samir Vranović predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BIH je naglasio da su u zadnje dvije godine primijetni mnogi problemi u procesu traženja nestalih osoba koje su se ogledale kroz razne opstrukcije na terenu, manjak informacija te loš odnos institucija prema ovom pitanju.

„Iako je od završetka rata do danas u BiH pronađeno više od 80 % nestalih gdje naša zemlja prednjači u odnosu na druge zemlje koje su izašle iz rata, još uvijek se traga za 7628 osoba što nimalo nije zanemariva brojka i da je razumljivo zašto su porodice koje još  uvijek traže svoje nestale nezadovoljne sa trenutnim intezitetom traženja“,  istakao je Marko Jurišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BIH.

Prema njegovim riječima, ključni problemi koji dovode do sporosti u ovom procesu su nedostatak kvalitenih informacija o grobnicma i politička volja da se ovo pitanje konačno razriješi.

Na ovom okruglom stolu je zajednički konstatovano da je proces pronalaska nestalih osoba u BiH proteklih  godina znatno usporen te je upućen poziv svim instucijama, udruženjima i pojedincima koji imaju doticaja sa  ovom problematikom da ulože dodatne napore kako bi se ovaj proces ubrzao.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

БиХ: Хеликоптерски сервис укључен у потрагу за мушкарцем из Лопара

Vladimir Matijević