RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčkom svega 27 pripadnika nacionalnih manjina preko Zavoda za zapošljavanje aktivno traži posao

Zavod za zapošljavanje Brčko evidentira nezaposlena lica koja se izjašnjavaju kao pripadnici nacionalnih manjina, a nastanjeni su na području Distrikta. U prošloj godini posao je dobilo 26 pripadnika nacionalnih manjina. Inače, prema podacima Zavoda najbrojnija je Romska nacionalna manjina, sa ukupno evidentiranih 305 osoba, od čega svega njih 15 aktivno traži posao.

“Na evidenciji je trenutno 375 pripadnika različitih nacionalnih manjina, od čega samo 27 aktivno traži zaposlenje. Pored toga na Javni poziv za samozapošljavanje od prijavljenih 105 lica, dva su bila pripadnici nacionalnih manjina i to jevrejske i albanske manjine. Obje osobe su podržane kroz navedeni program i formirali su sopstveni biznis“, rekao je šef Sektora za posredovanje prilikom zapošljavanja Admir Galijatović.

Zanimljivo je da unutar projekta samozapošljavanja u poljoprivredi, se nije prijavila niti jedna osoba koje se izjašnjava kao pripadnik nacionalne manjine u Distriktu.

„Kad je riječ o eventualnim prekvalifikacijama, sve one koje provodi brčanski Zavod za zapošljavanje, dostupne su pod jednakim uslovima i pripadnicima svih nacionalnih manjina sa područja Brčko distrikta BiH“, zaključio je Galijatović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.