Brčko

U naredne dvije godine se realizuje “Partnerstvo za otvorenu vlast”

Brčko distrikt bi, u narednom periodu, trebao usvojiti Akcioni plan za sprovođenje inicijative “Partnerstvo za otvorenu vlast” koju je BiH preuzela kao obavezu još prije  nekoliko dana .

Partnerstvo za otvorenu vlast je globalna multilateralna inicijativa za transparentnost i otvorenost rada organa i institucija javne vlasti, a njene učesnice su države koje se članstvom u Partnerstvu obavezuju na konkretne mjere i djelovanje u oblastima transparentnosti, osnaživanja učešća građana u vlasti, borbe protiv korupcije i uvođenja novih tehnologija koje čine javnu upravu što efikasnijom.

Brčko distrikt BiH se opredijelio da slično kao Savjet ministara, prvi Akcioni plan obuhvati nekoliko izazova, kao što su: efikasnije upravljanje javnim resursima, poboljšanje javnih usluga kroz primjenu otvorenih podataka, povećanje transparentnosti institucija te poboljšanje saradnje i veće učešće civilnog društva u kreiranju javnih politika.Konkretno, Distrikt Brčko se opredjeljuje da se transparentnost pojača u oblasti javnih finansija i na polju razvijanja većeg stepena odnosa saradnje sa civilnim društvom to jest veće uključenosti građana i civilnog društva u procese donošenja odluka.

Akcioni plan za sprovođenje inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast će se vrlo brzo naći na sjednici Vlade a već za dva dana u srijedu 23. janura će u velikoj sali Skupštine  Brčko distrikta biti održana javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button