RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U naselju Dizdaruša dosta kućanstava još uvijek bez vode

Zbog sporosti u realizaciji odobrenih infrastrukturnih projekata, u brčanskom naselju Dizdaruša koja ima oko 1.500 domaćinstava, još uvijek postoje problemi oko vodosnadbijevanja, kanalizacije, puteva i rasvjete.

Hajrudin Cifrić, predsjednik ove mjesne zajednice, ističe da je bez vode oko 250 kuća, da je još uvijek 14 ulica neasfaltirano, da se čeka priključak na kanalizaciju, odnosno kolektor prema Grčici, te da nema rasvjete u ulicama.

“Najgore nam je što postoje odobreni projekti, ali na žalost njihova realizacija kasni. Odobren nam je projekat za vodosnadbijevanje za komplet ulicu Ćamila Sijerić a, Dizdaruša 2, Bareš 1. Zatim projekt kanalizacije za Dizdarušu 2, onda ulična rasvjeta za četiri ulice, te projekt za završetak asfaltiranja dvije do tri ulice. Međutim, Vlada još nije donijele program za rad, sredstva se još ne mogu dobiti i ne vjerujem da će i ove godine išta biti urađeno. Mi, građani ovog naselja imamo osjećaj da je MZ Dizdaruša kažnjena od ove vlasti”, dodao je Cifrić.

On je pojasnio, da se građani koji nisu priključeni na vodovod snadbijevaju vodom sa obližnjih česama i iz bunara čija voda nije za piće.

Govoreći o problemima, istakao je i da je put koji vodi do područne škole neuslovan i rizičan za djecu.

“Djeca u školu i danas idu po blatu kad je kiša, i po mraku jer nema rasvjete. Ulica koja vodi do škole je ustvari alternativni put iako ima projekat kuda ide trasa. Također se i ne kosi redovno, i ima i zmija, ali i pasa koji napadaju djecu. I glavna cesta je opasna jer ljudi prebrzo voze, pogotovu na potezu od katoličkog groblja do raskršća prema Begovači, i to u večernjim satima. Više puta smo se zbog toga obraćali policiji, međutim samo obilježavanje pješačkih prijelaza nije dalo nikakve rezultate”, pojasnio je Cifrić.

On je apelovao na vlast, da ubrzaju realizaciju odobrenih projekata za ovu mjesnu zajednicu, kako bi njeni mještani imali uslove za normalan život.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.