Brčko

U prvom upisnom roku upisan 731 srednjoškolac

Na području Brčko distrikta završen je prvi upisni rok u srednje škole, a procent upisa je oko 94,45 posto.

Od ukupno planiranog broja učenika za upis u narednu školsku godinu koji je iznosio 774 učenika u 43 odjeljenja po 18 učenika, šef Pododjela za srednje obrazovanje Vlade Brčko distrikta Slavoljub Bašić, istakao je da je upisan 731 učenik.

Slavoljub Basic

„Što se tiče pokušaja da se odredi neki približan broj koji je optimalan za naše škole, otprilike smo uspjeli to da postignemo. Međutim, unutar samih odjelenja i profila po školama nismo uspjeli naći neku preveliku ravnotežu, tako da ćemo nakon drugog upisnog roka vjerovatno imati aktivnosti oko balansiranja upisa i ravnomjerne raspodjele broja učenika među srednjim školama“, kazao je Bašić.

Prema njegovim riječima, za nove smjerove u Gimnaziji, muzički izvođač instrumentalista i muzički saradnik, odziv je bio skroman. Isto tako, u Ekonomskoj školi za uslužne djelatnosti, kao što su trgovac i konobar. Dodao je, da je kao i prethodnih godina, najveće interesovanje je za zdravstvenu struku, kao i neka zvanja u Tehničkoj školi za koje su roditelji procjenili da ima neku perspektivu, bilo za rad poslije završene srednje škole ili nastavak školovanja.

„Moramo primjetiti da je svake godine broj učenika sve manji, rapidno opada. Oko toga moramo da se pozabavimo, tako da ću od stručnih saradnika i pedagoga tražiti ove godine da ranije pokrenu inicijativu profesionalne orijentacije učenika, odnosno pokušaja usmjeravanja učenika na ona zvanja i zanimanja koja su potrebna tržištu rad, i njihovog zadržavanja na ovim prostorima“, naglasio je Bašić.

Drugi upisni rok je planiran krajem augusta, nakon što se održe popravni ispiti, kada se i očekuje popuna preostalih oko 40 mjesta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close