RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

У Ражљеву служен парастос Бошку Перићу Пеши

На гробљу у Ражљеву код Брчког данас је служен парастос Бошку Перићу Пеши прослављеном команданту специјалне јединице „Пеша“ и погинулим припадницима ове јединице, Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

Долазећи на његов гроб, на дан његове погибије, Пешини саборци, пријатељи и комшије већ 29 година сјећају се свог команданта и истичу да сјећање на Пешу не блиједи, те да ће увијек памтити његов лик. Након молитвеног помена на Пешином гробу у родном Ражљеву, вијенце и цвијеће положили су његови ратни другови, бројне делегације и удружења из Брчког и околних градова, мјештани Ражљева, те представници Српских политичких партија.

Присуствујући данашњем помену Радан Остојић предсједник Борачке организације Републике Српске каже да на овај начин, његујући културу сјећања, покушавају преносити на млађе генерације и сачувати од заборава вриједности и успомене на људе који су несебично жртвовали свој живот у одбрани српског народа.

„Бошко Перић Пеша је момак који је дошао тихо и ушао у легенду. Човјек који је у својој визији имао само моралне вриједности, човјек коме је на првом мјесту био патриотизам и одбрана вјековних огњишта“, истакао је Остојић.

Специјална јединица „Пеша“ формирана је првог априла 1993. године. За вријеме одбрамбено – отаџбинског рата погинуло је 19 припадника ове јединице међу којима је и легендарни командант Бошко Перић Пеша. Радивоје Ђукић, ветеран специјалне јединице „Пеша“ говорећи о ратном путу  легендарног команданта каже да је Пешин допринос за српски народ огроман.

„У јединици је било 250 рањавања, а 12 војника је добило статус ратног војног инвалида“, рекао је Ђукић.

Пешина сестра Сенка, каже да и данас након 29 година од када Пеша није међу живима у срцима свих који су га вољели влада велика туга.

„Нисмо га могли сачувати од смрти али можемо од заборава. Зато хвала свима који су дошли данас да му одају почаст и по ономе колико нас је овдје види се колико нам је значио“, рекла је Пешина сестра Сенка.

Пеша је један од најмлађих старјешина Војске Републике Српске који је погинуо на мајевичком ратишту 14. новембра 1994. године, у покушају спасавања 74 заробљена борца Прве мајевичке бригаде на мајевичком брду Мала Јелица. Бошко Перић Пеша је у току одбрамбено-отаџбинског рата одликован „Медаљом мајора Милана Тепића“, а постхумно и „Орденом Обилића”.

Специјална јединица „Пеша“ је водила борбе на брчанском ратишту, Мајевици, Орашју, Озрену, Сарајевском ратишту, борбама у Гламочу, Мркоњић граду и свуда гдје је било потребно бранити српски народ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.