RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U šest kolektivnih centara trenutno smješteno 289 porodica

U šest kolektivnih centara na području Brčko distrikta BiH, koji se nalaze na lokacijama Prutače, Cerik, Bukvik, Grbavica, Brka i Ivici,  u 293 stana koji su na raspolaganju, trenutno je smješteno 108 porodica raseljenih lica, 178 porodica u stanju socijalne potrebe i tri porodice izbjeglica, sa ukupno 872 člana porodica.

Ovo je izjavio Enes Šerifović, šef Pododjela za rješavanje stambenih potreba raseljenih lica i socijalnih kategorija stanovništva i obnovu stambenih jedinica povratnika, koji je istakao da sz uslovi u  ovim stanovima jako loši, s obzirom da su građeni 1996.godine, na neadekvatan način.

„ Ukazala se potreba da se ti stanovi obnove, i Vlada Brčko distrikta BiH podržala je zaključkom od oktobra 2013.godine, nacrt okvirnog Sporazuma o zajmu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe za projekat zatvaranja kolektivnih centara, koji vodi državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Ovo je jako dobar projekat i povoljan kredit, i ukoliko dođe do njegovog prihvatanja od strane nadležnih organa, Brčko distrikt će trajno obezbijediti kvalitetne stambene jedinice za smještaj socijalnih kategorija stanovništva “, istakao je Šerifović.

Prema njegovim riječima, revitalizacija svih stanova u ovih šest naselja bi koštala oko 1,4 milion  eura, i očekuje se da bi realizacija ovog projekta mogla započeti u ovoj godini, a predviđeno je da se stanovi i dalje koriste za spomenute sve tri kategorije stanovništva.

Pored ovih stanova Distrikt još koristi 29 nepotraživanih stanova, od kojih je sedam školskih, a 22 sa stanarskim pravom, u kojima je smješteno devet porodica raseljenih lica koji čekaju dodjelu zamjenskog stana.

Iz ovih podataka, Brčko distrikt BiH trenutno raspolaže sa ukupno 322 stana za smještaj porodica raseljenih lica i izbjeglica, te porodica u stanju socijalnih potreba, a u njima je sada smješteno 120 porodica raseljenih lica, 187 porodica u stanju socijalnih potreba, te tri porodice izbjeglica, odnosno ukupno 310 porodica sa 936 članova svojih porodica.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.