RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U sklopu projekta „Budi muško klub“ prezentovani murali u Tehničkoj školi

Predstavnici Pronija Centra za omladinski razvoj, uručili su danas zahvalnicu direktoru Tehničke škole, za ovogodišnju uspješnu zajedničku saradnju i realizaciju projekta „Budi muško klub“, a predstavljeni su i murali urađeni u ovoj školi kao dio projekta.

Prema riječima direktora ove škole Dejana Nikolića, ovo je kraj zajedničkog projekta u ovoj godini na temu prevencija nasilja među mladima, a koji će biti nastavljen i u naredne dvije godine.

„Pri kraju projekta se rodila ideja da učenicima predočimo prave vrijednosti koje bi trebalo da slijede u svom životu, kao što su nauka, književnost i drugo. Murali su urađeni u smislu da svaka struka u ovoj školi bude predstavljena sa jednim naučnikom koji je reprezent i tri književnika. Tako da imamo šest naučnika, za elektrotehniku, mašinstvo, geodeziju, građevinu, saobraćaj i tekstilstvo, te tri književnika srpski, bosanski i hrvatski. Nasilje je na žalost prisutno, ali nije u nekoj velikoj mjeri kao u nekim drugim sredinama. A s obzirom da je škola vaspitno-obrazovna ustanova, prije svega vaspitna onda kroz taj segment bi trebalo das e razgovara o nasilju i drugim temama koje se tiču vaspitanja, odnosno obrazovanje“, istakao je Nikolić.

Menadžer omladinskih klubova Proni Centra za omladinski razvoj Harun Šabanović, dodao je da se kroz ovaj projekat akcenat stavi na razvijanje zdravih stilova života, razvijanje svijesti učenika o tome šta je nasilje, rodno zasnovano nasilje, izražavanje osjećanja, etiketiranje i dr.

„Projekat „Budi muško klub“, otvoren je za sve. Učenici su bili veoma zainteresovani. U početku je išlo to malo teže, ali poslije su se otvorili jer koristimo principe neformalnog obrazovanja što im se svidjelo. Vidjeli su da sa nama mogu putovati, da mogu imati ulične akcije, da se mogu pojaviti u medijima i slično. Tako da su pozitivno odreagovali pogotovo u posljednjem periodu. A nadamo se još uspješnijoj saradnji u budućnosti“, rekao je Šabanović.

Učenica četvrtog razreda ove škole Cvija Gavrić, mišljenja je da je ovakav projekat od velike važnosti zato što je jako bitno da se poveća svijest mladih ljudi o vršnjačkom nasilju.

„Bilo nam je svima jako zanimljivo. Nasilje među mladima se više svodi na neko verbalno ili nasilje putem interneta, ali smatram da se dosta toga zaustavlja upravo zbog ovakvih projekata“, kazala je Gavrić.

Menadžer za omladinski rad Dejan Radžen koji je koordinisao izradu murala, u čemu su pomagali i učenici, naglasio je da su murali crtani običnom bojom i kistom, dok su za slova korišteni šabloni  da bi sve izgledalo uredno i prilagođeno javnoj ustanovi, tako da su su svi murali završeni za tri dana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.