Brčko

U toku priprema pčelinjaka za zimski period i u Brčko distriktu

Osmi mjesec u godini period je čišćenja i pripreme pčelinjaka za zimski period i novu pčelinju sezonu, a pomenute aktivnosti započele su i na području Brčko distrikta gdje obitavaju pčelinja društva.

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Brčko Nikola Kerezović za Radio Brčko podsjetio je da je još u julu bilo vrijeme za postavljanje ljestvica u košnicama za čišćenje od varoe, a konac avgusta i početak septembra predviđen je za dimljenje i kontrolu stepena očišćenosti košnice od varoe.

Kerezović je napomenuo da detaljna priprema nove pčelinje sezone ima mnogo elemenata i da podrazumijeva stručan i pravoremen pristup u svim detaljima čišćenja košnice, prihrane pčelinjeg fonda i kompletne pripreme za zimu i novu pčelinju sezonu, čiji je finalni proizvod prirodni biljni med. Kerezović je napomenuo da u pripremu nove pčelinje sezone spada i prihrana pčelinjeg fonda na način da svako pčelinje društvo dobija od 10 do 15 kilograma hrane, tj. šećernog sirupa kako bi pčela dočekala proljeće i novu sezonu. On je naznačio da je i ova sušna godina negativno uticala na pčelinji prinos jer je vegetacija iz koje pčela crpi nektar bila slabije kvalitete, a što opet sve skupa usložnjava pripreme za zimu.

Nikola Kerezović

„S druge strane zbog inflacije nam se umanjuje zarada od prodaje meda, a poskupljenjem šećera i drugih artikala bez kojih kompletan pčelinjak dolazi u pitanje, proces pripreme pčelinjeg društva za zimu je teži i skuplji. Novi problem za naše pčelare je nova zarazna bolest, pčelinji trulež, što je u Srbiji dosta dobro riješeno uz prihvatljivu cijenu pčelarima“, naveo je Kerezović i dodao da čišćenja truleži košta po jednom pčelinjem društvu 200 eura.

Kerezović je još kazao da će se ovogodišnji tradicionalni međunarodni Sajam meda u Brčkom, za koji pripreme uveliko teku, održati osmog, devetog i 10. sepmebra na Trgu mladih u cetru grada.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!