Brčko

U toku pripreme izmjene Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH

U cilju unaprijeđenja Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH, u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava na dječiji dodatak, skupštinska Komisija za zaštitu ljudskih prava održala je danas konsultativni sastanak sa 15-ak zainteresiranih predstavnika udruženja građana sa područja Distrikta koja se bave tematikom zaštite prava djeteta.

Predsjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta Milijana Simić za Radio Brčko je napomenula da je osnovni cilj današnjeg konsultativnog sastanka ostarivanje zakonskog prava svakog djeteta u Brčko distriktu da ima pravo na dječiji dodatak, što trenutno nije slučaj, jer zakonski okvir to ne dozvoljava. Simić je kazala da će prijedlog sadržavati zakonsko rješenje da svako dijete u Brčko distriktu ima pravo na dječiji dodatak, bez obzira na imovinsko stanje roditelja i ostale prateće faktore. Ona je dodala da ova zakonska izmjena ne bi imala veće bužetske implikacije.

Milijana Simić

Simić je naglasila da je u cijelom ovom procesu izmjene Zakona jako značajano učešće nevladinog sektora koji radi na promociji zaštite dječijih prava, kao i u dijelu formulisanja zahtjeva za izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti Brčko distrikta BiH.

Predsjednik Udruženja mladih „Trka za život“ Brčko distrikta, Boro Ilić kazao je da će ovo udruženje svakako aktivno sudjelovati sa svojim prijedlozima za izmjene Zakona i dodao da su oni i do sada materijalno pomagali djecu u stanju socijalne potrebe, lično ili putem škola.

Boro Ilić

„Nakon dostavljenih prijedloga za konačno rješenje mi ćemo svakako napraviti prijedlog nacrta izmjene Zakona zajedno sa OSCE-om i OHR-om, pokušati to uvrstiti u skupštinsku proceduru, a u koje vrijeme će to biti u ovom trenutku ne možemo znati, jer pred nama je još jedan zadatak, a to je javna rasprava na ovaj naš prijedlog izmjene pomenutog zakona“, zaključila je Simić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Back to top button