RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U završnoj fazi izgradnja zgrade za Rome na Novom Brčkom

Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje Roma i primjena akcijskog plana BiH za zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu romske populacije, Odjel za izbjegle i raseljene osobe i stambenu problematiku u Vladi Brčko distrikta BiH sprovodi aktivnosti po tom pitanju.

Jelena Nikić-Damjanović, predstojnica ovog odjela je istaknula da su od ranijeg razdoblja odnosno od 2009. godine pa na dalje ostala nerealizirana određena pitanja i sredstva koja je državno Ministarstvo za ljudska prava i izbjegle dodjeljivalo kontinuirano do danas za ove namjene.

Prema sravnanjima, ukupna nerealizirana sredstva iznose 660.000 KM za koja će se, prema njenim riječima, iznaći mjere kako bi se ta sredstva u nekoj dinamici kroz projekat stambenog zbrinajvanja realizirala.

Nikić-Damjanović je, kada je u pitanju izgradnja zgrade za Rome na lokaciji Novo Brčko, za osamnaest obitelji već ranije sprovedenom procedurom izabranih, kazala da je izgradnja zgrade u završnoj fazi. Financijer je europska komisija, implementator  humanitarna organizacija Hilfswerk koja je sebi uzela u zadatak i financiranje vanjskog uređenja, pristupne staze i ostalo vanjsko uređenje, a u suradnji s Vladom Brčko distrikta BiH koja je izdvojila 150.000 maraka i potrebne priključke.

Inače, cjelokupni projekt izgradnje zgrade iznosi oko 700.000 konvertibilnih maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.