Brčko

Učinjen prvi korak za ulaganje 500 miliona KM u Brčko distrikt

Vlada Brčko distrikta je na današnjoj sjednici prihvatila Memorandum o razumijevanju sa SCO grupacijom koja je prije nekoliko mjeseci iskazala ozbiljnu poslovnu namjeru da u Brčko distrikt uloži pola milijarde maraka u izgradnju više infrastrukturnih projekata kojim bi se otvorilo preko četiri hiljade novih radnih mjesta.

“Prihvatanjem Memoranduma o razumijevanju sa SCO grupacijom, stvaraju se uslovi za ekonomski razvoj na prostoru Brčko distrikta kao i omogućavanja infrastrukturnih preduslova i pravnog okvira za realizaciju projekta investiranja u Distriktu. Memorandum sadrži okvirnu listu projekata koju bi trebalo da ova grupacija realizuje u narednom periodu uz ulaganje od 500 miliona KM koji će omogućiti otvaranje  4000 novih radnih mjesti u Brčko distriktu” kazao je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Studen i co grupacija iz Brčkog je 24. juna ove godine predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u Distriktu predstavila poslovnu ideju koja između ostalog podrazumijeva izgradnju hotela, multi-funkcionalnog kompleksa sa konferencijskim i kino centrom, izgradnju marine, kupališta i ribarskog naselja, slobodne zone proizvodnje i logistike, zdravstveno – rehabilitacionog centra te proizvodnje zdrave hrane.

Iako je Memorandum kojim se okvirno definišu obaveze institucija distrikta i investitora jednoglasno prihvaćen na sjednici Vlade, zaključak kojim se to potvrđuje sadrži i neka dodatna pojašnjenja glede prioriteta u njegovoj sprovedbi.

“Mi smo i danas potvrdili da se radi o okvirnoj listi projkata koja se može i dopunjavati i  redukovati. Za Vladu Brčko distrikta su od prioriteta projekti koji se tiču privrednog razvoja a tu se prije svega misli na formiranje slobodnih poslovnih zona” naglasio je gradonačelnik Milić.

Neki od članova Vlade su na današnjoj sjednici iznijeli svoj stav da iako podržavaju ovu investiciju, mišljenja su da ne bi bilo dobro da se bilo ko favorizira odnosno da i drugim investitorima čije poslovne inicijative već godinama “stoje u ladicama” bude pružena ista šansa za ulaganja.

Članovi Vlade su se složili da je Studen i co grupacija dosadašnjim ulaganjima u Brčko distrikt pokazala da se radi o ozbiljnom investitoru te da i ovoj poslovnoj inicijativi treba  dati podršku.

Memorandum će stupiti na snagu nakon što ga potvrdi Skupština Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button