RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uništene ljuljačke, srušen dio ograde dječijeg igrališta

Dječije igralište u brčanskom centralnom gradskom parku, koje je izgrađeno prošle godine u julu u sklopu USAID-ovog projekta „Mladi grade budućnost“, te predato na korištenje Vladi Brčko distrikta BiH, već je jednim dijelom uništeno.

Iz Proni Centra za omladinski razvoj, koji je pored američke organizacije Youth Build International i Centra za održivi razvoj bio partner na implementaciji ovog projekta, pozivaju odgovorne institucije i građane da zaštite ovakve korisne objekte i poprave uništeno.

„ Iako je igralište predato gradu i Proni nije odgovoran za sve što se dešava sada na njemu, to ne znači da nam ne smeta kada se ono uništava“, izjavila je Katarina Vučković, izvršna direktorica ove nevladine organizacije.

Prema njenima riječima, evidentno je da ovo nije jedini objekat, koji su mladi radili u protekle tri godine u sklopu ovog projekta, kojem je ponovno potrebna rekonstrukcija.

“ Dosta toga je urađeno. Okrečeno je niz školskih učionica, obnovljeno igralište u “Š”naselju, okrečen Omladinski centar, rađena učionica za rad na otvorenom u školi u Bijeloj. Vjerujem da neki od njih danas već  trebaju nove radove, što znači da bi trebalo opet praviti neki novi projekat. Zato pozivamo odgovorne institucije i građane da čuvamo ovo što imamo danas, te zajednički kreiramo budućnost ”, precizirala je Vučković.

Vučković je istakla da su na svim spravama na igralištu napravljeni natpisi za koji su uzrast namjenjene, dok  cjelokupno igralište ima natpis da se koristi uz nadzor roditelja i staratelja djece.

“ A samom primopredajom očekivali smo da imovinu tog igrališta koji su mladi ljudi napravili za svoj sugrađane, grad čuva i održava”, dodala je Vučković.

Inače, projekat ovog dječijeg igrališta bio je vrijedan 54.000 maraka.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.