Brčko

Uskoro započinje odvoz čvrstog otpada sa Gradske deponije u Brčkom ka Zvorniku

Konkretan posao oko sanacije, odnosno rješavanja pitanja dislociranja deponije čvrtog otpada u Brčkom, a koja je u neposrednoj blizini gradskih naselja, mogao bi startovati najkasnije u naredna dva mjeseca. Vrlo brzo stiže i idejno rješenje Centra za upravljanje čvrstim opadom Kladje.

„Očekujemo zaključenje tendera za odabir ponuđača za kamion i poluprikolicu kojim će biti transportovan otpad, a odmah zatim i aukciju za pretovarnu rampu, kako bi čvrti otpad bio prevožen na deponiju Zvornik i time praktično bio načinjen prvi korak u procesu zatvaranja, odnosno ukanjanja trenutne brčanske deponije“, rekao je šef resornog odjeljenja brčanske Vlade Zoran Bulatović.

Novac za ovaj segment izdvojen je iz budžeta Distrikta ranijih godina, a oba segmenta bi orijentaciono mogla biti finansijski teška oko milion maraka.

„Kod procesa transporta otpada vrlo važan je i podprojekat na razdvajanju i reciklažu svega onoga što ima tržišnu vrijednost, što bi trebali mi kao zajednica učiniti ovdje u Brčkom, a finasijsku dobit po ovom osnovu usmjeriti recimo u humanitarne svrhe“, kazao je Bulatović. Inače, u narednih nekoliko dana trebalo bi biti predstavljeno i idejno rješenje Centra za upravljanje otpadom „Kladje“, kao krajnjeg cilja cijelog projekta.

„Kad vidimo prijedlog idejnog rješenja onda ćemo znati u kom pravcu i kojom dinamikom treba da se krećemo do konačnog cilja a to je odlaganje otpada na području Diostrikta. Svakako da je u ovom trenutku najvažnije započeti cijeli posao oko ekološkog i kvalitetnog zbrinjavanja otpada u Distriktu, koji je čekao na svoje pokretanje gotovo pola stoljeća, i koji će zasigurno biti okončan u narednom periodu“, akcentirao je Bulatović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button