RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uspješno uništena protupješačka mina u mjestu Pljoštare

Jedinica za uništavanje eksplozivnih sredstava Civilne zaštite, Odjela za javnu bezbjednost Vlade Brčko distrikta BiH,  u mjestu Pljoštare, danas je uspješno izvršila uništavanje mine PMR-2 A.

Prema riječima Nebojše Stjepanovića, rukovodioca ove jedinice, pronalazak mine prijavio je građanin Boro Lukić, koji je ovu eksplozivnu napravu uočio prilikom krčenja svoje šume,  u močvari u neposrednoj blizini.

„ Jučer smo izvršili izviđanje radi utvrđivanja eksplozivnog sredstva koje je prijavljeno kako bi mogli planirati dalje aktivnosti na njegovom neutralisanju. Također, obaviještena je regionalna kancelarija BH MACA u Brčkom, te nam je dato odobrenje, da uz mjere bezbjednosti izvršimo uništavanje te mine, kako ona ne bi predstavljala dalju opasnost za lokalno stanovništvo“, kazao je Stjepanović.

Stjepanović je pojasnio da uništavanje ovakvog eksplozivnog sredstva zna da traje i po dva-tri dana, što opet zavisi od lokacije na kojoj se nalazi mina i samih uslova.

Inače, PMR-2 A, je je jedan od dva najpoznatija predstavnika protupješačke zasjedne mine na području bivše Jugoslavije.

„ To je pješadijska rasprskavajuća mina, koja u sebi sadrži 100 grama eksploziva. Aktivira se potezom i njeno ubitačno dejstvo je od 50 do 100 metara, dok je ranjavanje do 200 metara“, pojasnio je Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.