BrčkoKoronavirus

Usvojen Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH danas su nastavili 82. redovitu sjednicu. Usvojili su Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH. Ovim zakonom propisuju se sustav zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, mjere koje se obvezno provode radi sprječavanja i suzbijanja, eliminacije i eradikacije zaraznih bolesti, prava i obveze tijela i institucija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, zdravstvenih ustanova, pravnih i fizičkih osoba i poduzetnika u postupku provedbe mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti kao i druga pitanja od značaja za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Akif Pezerović, predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da je do sada na snazi bio zakon Republike Srpske iz 1995. godine, koji je stavljen u primjenu po nalogu supervizora 2006. godine. „Republika Srpska je ovaj zakon stavila izvan snage jer je vrlo teško primjenjiv u današnjim uvjetima, što je slučaj i u Brčko distriktu BiH“, dodao je Pezerović.

Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o načinu i uvjetima za poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2020. godinu kao i Smjernice za izradu instrukcije o izradi registra podzakonskih akata kojima bi se uredio postupak elektroničke izrade, način vođenja i ažuriranja registra za oblasti iz nadležnosti tijela izvršne vlasti i institucija u Brčko distriktu BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je okončala 109. izvanrednu sjednicu na kojoj su usvojene Smjernice za izradu nacrta zakona o električnoj energiji u Brčko distriktu BiH. Smjernicama je predviđeno definiranje: predmeta zakona o električnoj energiji, energetske politike Distrikta; organizacije i reguliranja elektroenergetskih djelatnosti, djelatnosti proizvodnje električne energije, distribucije električne energije, rada operatora distributivnog sustava kao i definiranje djelatnosti opskrbe električnom energijom. Smjernicama je određeno da se u nacrtu zakona predvidi i propisivanje dužnosti, prava i obveza krajnjih kupaca i potrošača, precizira transparentnost i pružanje informacija, sigurnost opskrbe, izgradnja, korištenje i održavanje elektroenergetskih objekata, odgovornost i rješavanje sporova te završne i prijelazne odredbe zakona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
Close