RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Usvojen plan upisa u srednje škole

Vlada Brčko distrikta danas je usvojila plan upisa učenika u srednje škole. Od sljedeće školske godine će se, u četiri srednje škole, upisati ukupno 43 odjeljenja sa po 20 učenika. Gimnazija će upisati 6 odjeljenja, Ekonomska 11, Tehnička 15 i Poljoprivredno-medicinska škola, 11 odjeljenja. Za sljedeću školsku godinu je predviđeno za upis jedno odjeljenje više nego u ovoj godini jer će, iz osnovnih škola, izaći nešto više učenika nego ranije. Nije predviđeno uvođenje nikakvih novih smjerova odnosno zvanja i zanimanja.

“Ukupno je na ponudi 37 različitih zanimanja što može zadovoljiti trenutne potrebe tržišta rada kod nas”, rekao je šef Odjela za obrazovanje, Senad Osmanović.

Postoje deficitarna zvanja i zanimanja, prije svega, u oblasti građevine i obrade metala.

“Takvi radnici vrlo često i odlaze u inostranstvo. S druge strane, kada se otvore određeni smjerovi, primjerice zidari, tesari ili klesari, tada jednostavno nema zainteresiranih kandidata za te smjerove. Na žalost, svijest naših učenika i njihovih roditelja je takva da bi svi željeli da budu advokati ili ljekari. A ona zanimanja koja zaista mogu biti profitabilna na neki način su zapostavljena i nema želje kod učenika da to upisuju“, prokomentirao je Osmanović.

On je podsjetio da je konstantno bio veliki pritisak za upis u Medicinsku školu jer je taj smjer tražen na zapadnoeuropskom tržištu rada. Da se ne bi pretvorili u tvornicu medicinskih radnika za strano tržište, strogo se gleda da takvo školovanje, prvenstveno, zadovoljava naše potrebe jer i naše zdravstvo treba medicinske tehničare.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!