RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

“Vermont” Brčko pomaže poljoprivrednicima i ugostiteljima kod pisanja projekata za fondove Evropske unije

Omladinski centar “Vermont” Brčko realizuje svoj novi projekat prekogranične saradnje s ciljem pomoći poljoprivredi i turizmu Brčko distrikta kod dodjele sredstava iz fondova Evropske unije. Osim Bosne i Hercegovine, u projektu prekogranične saradnje učestvuju i aplikanti iz Hrvatske i Srbije.

Tokom jučerašnjeg dana u Otoku (Hrvatska) koji sе nalаzi oko 30 kilometara od Brčkog i koji je već dobio „zeleno svjetlo“ za preko 20 projekata od strane Evropske unije, održana je prezentacija projekata Hrvatske, Srbije i BiH i načina pisanja kvalitetnih projekata za fondove EU.

Direktor “Vermonta” Brčko Damir Radenković, koji je u Otoku bio jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine, kazao јe da je kroz ovaj projekt prekogranične saradnje dobro prezentiran veliki brčanski poljoprivredni i turistički potencijal i da je uz novi projekat realno očekivati da se novac iz fondova EU za ove namjene, značajno poveća i u Brčko distriktu.

„Tokom sastanka razgovarali smo o izvodljivim projektima u kojima Brčko distrikt može da participira i gdje može da vidi svoju dobru šansu u budućnosti u oblastima turizma i poljoprivrede“, kazao je Radenković i dodao da naši poljoprivrednici poprilično kasne u odnosu na naše okruženje kod pisanja projekata prekogranične saradnje i povlačenja značajnih finansijskih sredstava iz predpristupnih fondova Evropske unije.

Radenković je zaključio da je primarna uloga “Vermonta” u ovom projektu animiranje poljoprivrednika, zadruga, svih drugih poljoprivrednih proizvođača, kao i turističke djelatnosti u Brčko distriktu, na način da oni sami apliciraju, a da “Vermont” pruža stručnu i besplatnu pomoć u pisanju ovih projekata prekogranične saradnje, kako bi se aktivirali naši veliki privredni potencijali u ovim oblastima Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.