RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vijeće mladih Brčko upriličilo sastanak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta

Vijeće mladih Brčko distrikta danas je u Skupštini Brčko distrita upriličilo završni događaj u sklopu ovogodišnjih Susreta mladih pod simboličnim nazivom „Mladi pitaju“. Sastanku su bili prisutni i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta.

Vladimir Kanostrevac

Predsjednik Vijeća mladih Brčko distrikta Vladimir Kanostrevac za Radio Brčko je kazao je da je cilj današnjeg skupa je da se kroz pitanja mladih, predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Distrikta, otvore neke od najaktuelnijih tema koje su vezane za mlade na ovim prostorima. On je naročit akcent stavio na nacrt Strategije za mlade u dijelu gdje će se tražiti da zapošljavanje mladih bude transparentnije.

Srđan Blažić

Zastupnik u Skupštini Srđan Blažić kazao je da je izrada Strategije za mlade Brčko distrikta pri kraju i da će ona sa zadovoljstvnom biti dočekana na način da se i zakonski definiše koja je to strategija koja će najviše pomoći mladima da se njihov položaj u društvu poboljša.

Nedim Hamzabegović

Šef Vladinog Odjela za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović poručio je da se od novog Zakona o mladima u Brčko distriktu mnogo očekuje, ne samo od mladih, uprave, nego i od kompletne društveno političke zajednice i predstavnika međunarodih organizacija.

Ivo Filipović

Dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović je rekao da očekuje da će se konačno u Brčko distriktu jedno od najkompleksnijih, ali najvažnijih pitanja u društvu – zapošljavanje mladih, zakonski urediti na jedan kvaliteniji i transparetntniji način za sve aktere u ovom poslu, s naročitim naglaskom na transparentniji i vidljiviji način zapošljavanja mladih.

Katarina Vučković

Članica Instituta za razvoj mladih KULT Katarina Vučković je napomenula da su migracije mladih pitanje Bosne i Hercegovine, ali i regije, te napomenula da mladi iz ove zamlje ne odlaze zato što je negdje bolje, nego zato što ovdje nemaju priliku da se iskažu, dok je glavni problem koji muče mlade, korupcija.

„Susreti mladih Brčko distrikta 2022“ održavaju se zahvaljujući BHRI (Bosnia and Herzegovina resiliance) projektu kojeg realizuje Međunarodna organizacija za migracije BiH (IOM) a finansira Austrijska razvojna saradnja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.