RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Visoke ljetnje temperature loše utiču na zdravlje ljudi

Visoke temperature, koje ovih dana, vladaju i u Brčko Distriktu najteže podnose, u prvom redu, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, trudnice i djeca.

Prim. dr. Maksida Jašarević, specijalista porodične medicine ukazala je na potrebu povećanog unosa tekućina – vode, čaja i sokova u organizam za vrijeme velikih vrućina, zatim na pravilnu, neoptrećenu i laganu ishranu i adekvatno odijevanje, te zaštitu kože od UV zraka.

Maksida Jašarević

Ona je pojasnila da visoke ljetne temperature loše utiču na naše psihičko stanje i na naš mentalni status. Kod izrazito senzibilnih osoba može doći i do pojave agresivnog ponašanja.

Doktorica Jašarević naglasila je da je u sezoni visokih ljetnih temperatura neophodno unositi više vode u organizam, izbjegavati alkohol, kafu i gazirane sokove, masnu i začinjenu hranu.

Građani koje smo anketirali u Domu zdravlja uglavnom se dobro nose sa visokim temperaturama u Brčkom na način da se pridržavaju uputa ljekara, aktivnosti obavljaju ujutro i naveče, a neki spas od žege traže pored Savske obale ili na bazenima.

Jašarević je, takođe, upozorila da prilikom korištenja klima- uređaja razlika između vanjske i unutarnje tempereature ne smije prelaziti sedam stepeni, jer onda svoj organizam dovodimo u stanje temperaturnog šoka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.