Brčko

Vjenčanja u Distriktu zbog pandemije samo u službenim prostorijama

Pridržavajući se naredbi Štaba za spašavanje Distrikta, Pododjeljenje za matičnu evidenciju brčanske Vlade, od danas će svečanost vjenčanja obavljati isključivo u službenim prostorijama, odnosno u sali gradske Vijećnice te u matičnim uredima na području Distrikta i to uz ograničen broj prisutnih.

„Ukoliko je u prethodnom periodu bilo uplaćenih vjenčanja za obavljanje svečanosti u drugim prostorima, čime su praktično u suprotnosti sa ovom odlukom, moguće je izvršiti povrat novčanih sredstava za administrativnu taksu, u skladu sa procedurama, odnosno podnošenjem zahtjeva u Direkciji za finansije“, rekla je šefica Poodjeljenja za matičnu evidenciju Jelena Nikić Damjanović.

Jelena Nikić Damjanović

Sasvim je logično da je i imajući u vidu COVID – 19 za prvih šest mjeseci ove godine značajno manji broj vjenčanja, svega 99 što je 118 vjenčanja manje u odnosu na isti period protekle godine, kada je obavljeno 217. Uposlenici ovog Pododjeljenja maksimalno se pridržavaju svih odredbi zaštite od pandemije što praktično znači da nekoliko puta dnevno se vrši dezinfekcija šalter sale, u kojoj istovremeno može biti maksimalno pet osobe. Inače, pored ostalog, u matičnu knjigu rođenih u prvih šest mjeseci ove godine izvršeno je 392 upisa, što je 86 upisa manje nego za isti period minule godine.

U matičnu knjigu umrlih izvršeno je 516 upisa, što je 62 upisa manje u odnosu na prvih šest mjeseci minule godine“, rekla je Jelena Nikić. Kad je riječ o izdavanju Uvjerenja o entitetskom državljanstvu obrađeno je 347 za opciju Federacija BiH i 124 za opciju Republika Srpska, što je u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine 144 zahtjeva manje, precizirala je Nikić Damjanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Tagovi

Povezani članci

Back to top button
Close