RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada distrikta Brčko usvojila niz smjernica i zaključaka

Vlada Brčko distrikt BiH je na jutrošnjoj sjednici usvojila smjernice za izradu Nacrta zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta dr. Sabrija Čandić je kazao da je u Distriktu trenutačno u primjeni Zakon o zaštiti stanovništva protiv zaraznih bolesti iz Republike Srpske.

“Imajući u vidu da su se u posljednje vrijeme dogodile razne promjene, među kojima je i usvajanje Zakona o zdravstvenoj zaštiti i reorganizaciji zdravstva, došlo je do potrebe usvajanja i primjene navedenog zakona. Ovim smjernicama je utvrđeno da je potrebno jasno definirati određene bolesti i stanja koja se moraju prijavljivati radi praćenja tokova zaraznih bolesti i njihovog spriječavanja na području Brčko distrikta BiH”, istaknuo je Čandić.

Vlada je danas donijela i zaključak da će Direkcija za financije Brčko distrikta BiH isplaćivati pravosnažne sudske presude i izvansudske nagodbe za što su izdvojena i već potrošena sredstva za fiskalnu godinu u iznosu od milijun maraka.

Mato Lučić, direktor Direkcije za financije Brčko distrikta je rekao da je njihovo neplaćanje kazneno djelo koje proizvodi štetu po Brčko distrikt i na iste idu propisane kamate što se svakako želi izbjeći. Razlika sredstava će se, prema njegovim riječima, poravnati na kraju godine rebalansom proračuna.

Danas su usvojene i smjernice za izradu novog Pravilnika u obrazovanju, a u cilju otklanjanja eventualnih pravnih zavrzlama koje mogu nastati u vezi sa polaganjem stučnih ispita za nastavnike i stručne suradnike.  

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.