Brčko

Vlada usvojila konačnu listu stipendista

Vlada Brčko distrikta je na danas održanom nastavku 71.Redovne sjednice usvojila  konačnu rang listu studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju od 01.01. do 30.09. 2019. godine. Takođe usvojene su i smijernice za izradu pravilnika kojim će biti uređeno paušalno obračunavanje poreza za one djelatnosti koje nisu u sistemu fiskalizacije.

Konačna lista studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju za devet mjeseci ove godine dobila je zeleno svjetlo na Vladi Brčko distrikta istakao je Senad Osmanović šef Odjela za obrazovanje.

„U predloženom rebalansu proračuna, koji je nedavno usvojen na sjednici Vlade, izdvojili smo dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka za još sto stipendista. U narednom periodu bit će objavljen novi javni poziv kako bismo i ovu proceduru završili i isplatili sredstva do Nove godine. To je ukupno 520.000 KM za stipendije za ovu godinu“ dodao je Osmanović.

Takođe Vlada je usvojila odluku i o odobravanju sredstava za nagrađivanje učenika generacije u osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta u iznoso po 300 odnosno 500 KM.

Usvojene su i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak. Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da je razlog za izradu pravilnika stupanje na snagu Zakona o fiskalnim sistemima.

„Smjernice se najviše odnose na taksiste i na teretni prevoz. Ovim smjernicama predlažemo da svako ko se bavi prevozom taksijem do jednog vozila bude paušalno oporezovan, što predstavlja mjesečno plaćanje poreza, a za sve one koji pružaju usluge u oblasti prevoza, mi predlažemo da nosivost bude do deset tona kada su u pitanju kamioni, a to se odnosi dijelom i na poslove kućne radinosti“, istakao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije.

Vlada Brčko distrikta BiH dala je saglasnost na Izvještaj o radu Razvojno-garantnog fonda Brčko distrikta BiH za 2018. godinu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button