RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vlada usvojila smjernice za izradu Nacrta zakona o platama u organima uprave

Članovi brčanske Vlade usvojili su smjernice za izradu Nacrta zakona o platama u organima uprave Brčko distrikta BiH, kako bi se uredili odnosi u platama.

Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, istakao je da se potreba za ovim ukazala jer je došlo do poremaćaja u odnosima između plata, odnosno za isti posao određeni službenici i namještenici primaju neopravdano manje ili veće plate.

“Postoji inicijativa i da se uvede kategorija minulog rada koja je uvedena u svim javnim službama osim javne uprave, odnosno odjelima Vlade i Direkciji. Osnovica za izračun minulog rada je prosječna plaća ostvarena u Brčko distriktu, koja je zadnja bila oko 833 maraka. Na to će se primjenjivati tri kategorije, 0,20, zatim 0, 30 i 0, 40 zavisno od prosjeka godine staža za sve zaposlene.Po našim izračunima su negdje 19 i po godina. A budžetske implikacije za minuli rad su negdje između dva i po do tri miliona maraka na godišnjem nivou.”, dodao je Lučić.

Vlada Distrikta također je odobrila i upućivanje na usvajanje Skupštini prijedlog Odluke o preusmjerenju novčanih sredstava u iznosu 3,7 milona doznačenih Brčko distriktu od Uprave za indirektno oporezivanje na ime indirektnih poreza putarine Javnom preduzeću “Putevi”.

“Riječ je o sredstvima koja po zakonu pripadaju ovom preduzeću, a izdvajaju se na osnovu prodaje tečnih derivata, nafte i naftnih derivate, odnosno 0, 15 feninga po litri, a namjenski su planirana za rekonstrukciju putne mreže”, pojasnio je Siniša Milić, gradonačelnik Distrikta.

Kako je dodao, mišljenja su bila različita jer je riječ o prihodima od indirektnih poreza koji nisu oprihodovani u budžetu za ovu godinu, ipak je  ponuđeno rješenje da se o tome na kraju izjasni skupština.

Također, postoji potreba, kazao je, da se ovo pitanje riješi na jedan sistemačniji način i da se primjenjuje od početka godine, a ne kao sada da se o njemu raspravlja tek u septembru.

Između ostalog, odobrena je i Odluka o odobravanju utroška sredstava tekućih grantova za ovu godinu u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.