RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Vozačka dozvola za starije od 65 godina na rok važenja od tri godine

Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, kao i podzakonskim aktom odnosno Pravilnikom o vozačkoj dozvoli, regulirano je tko i na osnovu čega može upravljati motornim vozilom.

“Osobe koje napune 65 godina starosti imaju pravo na izdavanje vozačke dozvole sa rokom važenja od tri godine. Uvjet za izdavanje je, da uz podnošenje zahtjeva, dostave i ljekarsko uvjerenje u kojem je konstantirano da je ta osoba sposobna i dalje da upravlja vozilom u skladu sa položenim kategorijama”, kaže Majda Mustedanović, predstojnica Pododjela za osobna dokumenta u Odjelu za Javni registar Vlade Brčko distrikta BiH.

Ona je također kazala da, uz podnešen zahtjev za izdavanje vozačke dozvole i ljekarsko uvjerenje, osoba s navršenih 65 godina starosti mora dostaviti i dokaz o uplaćenoj pristojbi u iznosu od šezdeset maraka.

Ljekarsko uvjerenje izdaju, za to, ovlaštene zdravstvene ustanove na području distrikta Brčko, a jedna od njih je Dom zdravlja Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.