Brčko

Zakon o mirnom okupljanju u Distriktu obrazac za cijelu BiH

Predlaganje i usvajanje nacrta zakona od strane Vlade Distrikta, u dobroj mjeri se poklapa i sa posljednjim instrukcijama, odnosno preporukama, supervizora za Brčko Majkla Skanlana, koje je apostrofirao prilikom prošlonedeljnjog susreta sa čelnicima svih nivoa vlasti.

„Tokom ovog mjeseca Vlada je usvojila i u parlamentarnu proceduru već uputila Zakon o fondacijama i udruženjima građana. Takođe smo imenovali i radnu grupu za izradu Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Distriktu BiH, te smatramo da je ovo jedan od prioritetnih zakona, koji će vjerujem, vlada usvojiti do kraja svog mandata“, rekao je Glavni koordinator brčanske izvršne vlasti Sead Šadić. Inače, od zakona na kojima je, minule sedmice supervizor insistirao, brčanska Vlada je već usvojila Zakon o mirnom okupljanju gradjana, a urađen je i prijedlog nacrta Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina u Distriktu.

“Kada je riječ o Zakonu o mirnom okupljanju građana, koji je brčanska Vlada usvojila, a Skupštini Distrikta ga prihvatila u prvom čitanju, mislim da taj zakon je veoma kvalkitetno načinjen, što potvrđuju i pohvale koje smo dobili od Venecijanske komisije. Nadam se da će ovaj naš zakon, preuzeti i drugi nivoi vlasti u BiH“, naglasio je Šadić.

Ono što u narednom periodu brčanska Vlada treba dovršiti je usvajanje Zakona o pravima manjina u Distriktu.

„Do ovog trenutka izradili smo prijedlog nacrta pomenutog zakona, čije su osnove utemeljene na Konvenciji Vijeća Evrope o zaštiti prava nacionalnih manjina. U svakom slučaju vjerujem da će se i ovaj zakon vrlo brzo naći pred vladom, kako bi bio usvojen i proslijeđen ka Skupštini Brčko distrikta BiH“, precizirao je Šadić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button