Brčko

Zakoni o udruženjima i fondacijama te pravima manjina u Distriktu, u septembru na javnim raspravama

Popodnevni i večernji dio rada brčanskog Parlamenta, tokom minulog dana, okarakterisala je dugotrajna i na momente polemička rasprava o Zakonu o udruženjima i fondacijama, te onom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u Distriktu, koji su usvojeni u prvom čitanju. Veoma je važno da su zastupnici u skupštinsku proceduru pustili ova dva jako značajna zakona, od kojih onaj o fondacijama spada i u set antikoruptivnih zakona.

„Od oba zakona, čiji je predlog napravila radna grupa, svi smo očekivali više jer u prijedlogu gotovo da i nema suštinskih promjena, pa ćemo kroz amandmansko dijelovanje do drugog čitanja, vjerujem oba zakona značajno popraviti. Rečenom trebaju doprinijeti i javne rasprave koje su zakazane trećeg i devetog septembra u gradskom Domu kulture, rekao je dopredsjednik Skupštine Distrikta Ivo Filipović.

Inače, sinoć je što kroz prvo ali i kroz drugo čitanje, usvojeno još sedam zakona među kojima i Zakon o mirnom okupljanju građana, te onaj o javnim priredbama u Distriktu. Usaglašeno je da preostalih 39 tačaka bude elaborirano na nastavku zasjedanja, koje je zakazano za ponedeljak trećeg avgusta u 10 sati.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button