Brčko

“Zlatni ljiljani” i Udruženje demobilisanih boraca Armije R BiH: Čestitka povodom Dana Armije Republike BiH

Zvanična oružana snaga i jedina legalna vojna sila u, možda, najtežem periodu kroz koji je prošla naša domovina u svojoj dugoj historiji, nastala je iz naroda i kao takva ličila na svoj narod. Pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine bili su obični ljudi, Bosanci i Hercegovci, svih vjera i naroda koji su u Bosni i Hercegovini živjeli, a koji su činili živi zid odbrane golog života, načina življenja i volje naroda koji je na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine izabrao nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Rahmetli predsjednik Izetbegović je rekao: „(…) Armija, takva kakva jest, rezultat organiziranog rada iz jednog centra, ali i spontanog doprinosa i otpora velikog broja malih grupa širom zemlje. Mi smo uspjeli da sve to sintetiziramo i koordiniramo. U glavni tok ulile su se stotine malih izvora i potočića, što je sve skupa stvorilo moćnu rijeku otpora.“

U svom začetku, Armiju Republike Bosne i Hercegovine svijet je cijenio uzaludnom i njen potencijalni uspjeh izjednačavali s fikcijom. Inat, silan bosanski, opipljiv u redovima naših najhrabrijih, učinio je da zanijeme pred njom, pred čudom bosanskog otpora, kako su je kasnije zvali oni koji su svjedočili čudu.

Jer, kad bismo vjerovali u čuda, čudom bismo nazvali uspjeh kojim se i danas ponosimo – Armija Republike Bosne i Hercegovine je, iako suočena sa mnogobrojnijim, naoružanijim i opremljenijim agresorom, izvojevala dvije pobjede – odbranila je i sačuvala suverenitet i granice naše domovine, volju i izbor načina života našeg naroda, ali i, ostavila svojoj djeci, dostojanstvo da uzdignute glave gledaju ostatku svijeta u lice, dok kroz njihove vene teče krv onih koji su za nas krvarili.

Bosna i Hercegovina, kakvu danas imamo i kakva je vijekovima postojala, trebala je biti zbrisana sa političke karte svijeta, ali, evo je, evo nas, na zemlji djedova, s imenom, s jezikom, sa zastavom, sa Oružanim snagama – možda ne savršena ali slobodna i nezavisna.

Silom prilika, danas, nismo u mogućnosti da zajedno obilježimo ovaj, historijski, jedan od najvažnijih modernijih datuma. Bez obzira na to želimo se još jednom zahvaliti svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, i iskazati najiskrenije poštovanje i uvažavanje svima koji su svoje živote, dijelove tijela, zdravlje i hrabrost stavili na raspolaganje svom narodu i našoj domovini Bosni i Hercegovini. Generacije koje ostaju dužne su sjećati se, ponavljati i ne zaboravljati istinu koja nam je ostavljena u amanet, u izvornom obliku i čistoći kojoj su svjedočili i koju su živjeli naši djedovi, očevi, braća, daidže, amidže, komšije, prijatelji. Ne smijemo dozvoliti da je zlonamjernici ikada uprljaju, a to ćemo postići ponavljanjem, pisanjem, prenošenjem – s ponosom i dostojanstvom, s inatom i tvrdoglavošću.

Iz tog razloga, svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine čestita 15. april, 29. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button