Brčko

Značaj domaće sirovinske baze u pandemiji važniji nego ikada

Zbog pandemije COVID-19 kompanija BIMAL i Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede IRUP su ove godine obilježili Dan uljarica na drugačiji način, putem tematskog videa o značaju domaće sirovinske baze.

„Uspjeli smo da našim saradnicima, poljoprivrednicima ali i svim gostima koji se u normalnim okolnostima okupe sa nama na Danu uljarica, prenesemo iskustva u videu koji smo pripremili, da odgovorimo na sva ona pitanja koja inače zajedno, uživo prolazimo u panel diskusijama. Pokušali smo da zaokružimo i da skrenemo pažnju na goruću temu u COVID vremenu, a to je velika uloga domaće sirovinske baze“ rekla je direktor Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede IRUP Brčko Azelea Suljkanović.

Video koji je u digitalnom formatu obilježio ovogodišnji Dan uljarica obuhvatio je teme sigurnog otkupa uljarica, sjetve uljarica, značaja koju domaća sirovinska baza ima, dostupne podstcaje i agrotehniku, kao i sve prisutniju temu – gmo usjeve.

Sagovornici u videu su saglasni da je saznanje o postojanju GMO usjeva u BiH porazno, a naročito jer je ova oblast zakonom definisana, čime je i spremnost pojedinih poljoprivrednika da zasiju GMO soju potpuno nedozvoljena.

„Mi smo ponovo svima jasno istakli da je BIMAL BEZ GMO proizvođač i da ne otkupljuje GMO sirovinu, te da budu svjesni kako GMO parcele lako kontaminiraju usjeve koje se nalaze na drugim parcelama pored njih“ istakla je Suljkanović.

Resorna ministrstva aktivno rade na suzbijanju nedozvoljenih GMO usjeva, a u međuvremenu je na teritoriji Republike Srpske novim Pravilnikom jasno naznačeno da poljoprivrednici koji ove godine pokušaju da zasiju genetski modifikovanu soju na svojim oranicama rizikuju da budu isključeni iz sistema podsticaja na dvije godine.

Sagovornici u videu pod nazivom Dan uljarica – Značaj domaće sirovinske baze su: organizator proizvodnje Pavle Ristić, poljoprivrednik Mladen Pejin, direktor kompanije Plant Adnan Hodžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Posavske Županije Mato Brkić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu BD Milenko Ninković, Delta Agrar Dragan Svraka, Syngenta Srđan Nastić, Bojana Lujić ispred kompanije BIMAL i Azelea Suljkanović ispred IRUP-a.

Video je dostupan na YouTube kanalu kompanije BIMAL, OVDJE.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button