RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Civilna zaštita i nevladine organizacije igraju veliku ulogu u borbi protiv koronavirusa

Od proglašenja stanja prirodne nesreće, Civilna zaštita i nevladine organizacije vrijedno sudjeluju u pomaganju gradu i građanima u situaciji nastaloj pojavom koronavirusa.

Civilna zaštita Distrikta, s kojom surađuje Crveni križ, Gorska služba spašavanja i druge srodne organizacije svakodnevno djeluje od prvog dana proglašenja prirodne nesreće u Distriktu u kapacitetu od 40 do 50 osoba, ističe Mirsad Hasanbašić, koordinator za krizne situacije brčanskog Odjela za javnu sigurnost, dodavši kako nastoje napraviti sve što je logistički i operacijski potrebno.

„Pretežno radimo dezinfekciju, međutim u onim prvim danima od proglašenja bili smo i logistički angažirani na uspostavi kapaciteta 110 kreveta u Tehničkoj školi, u suradnji s Oružanim snagama BiH na stadionu je uspostavljeno šatorsko naselje, zatim stanica za dekontaminaciju ljudstva koje radi u ovom području gdje imamo registrirane oboljele od koronavirusa, a također imamo uspostavljenu i dekontaminacijsku stanicu kod stadiona“, rekao je Hasanbašić.

Veliki doprinos borbi protiv koronavirusa daju i zaposlenici i volonteri Crvenog križa Brčko. Koordinatorica za nabavke Tanja Ignjić ističe kako pored redovnih aktivnosti pomaganja svojih korisnika, obavljaju i aktivnosti dezinfekcije, dostavljaja hrane potrebitima te se brinu o ljudima kojima je ograničeno kretanje:

„Radimo dezinfekciju površina i nabavku higijenskih potrepština, hrane i lijekova za stanovništvo koje je u stanju potrebe. U suradnji s Policijom i Civilnom zaštitom Distrikta radimo i na transportu potencijalno zaraženih osoba; to radi tim pod punom zaštitnom opremom i nemamo nikakvih strahova da će se nešto desiti. Svaki dan s raznih strana Distrikta zaprimimo preko 30 poziva. No, naši volonteri su jako ažurni i sve stižemo na vrijeme.“, ističe Ignjićeva.

Gorska služba spašavanja Brčko distrikta kao nevladina organizacija također svakodnevno djeluje u borbu protiv koronavirusa na našim područjima. Načelnik GSS-a Adnan Osmanović ističe kako izvršavaju zadatke koje im dodjeljuje Civilna zaštita Distrikta.

„Na poziv koordinatora za krizne situacije Odjela za javnu sigurnost uključili smo se u ove aktivnosti i svaki dan naših pet do sedam ljudi je angažirano na dezinfekciji objekata u gradu Brčkom i okolnim naseljima. Do sada nismo nailazili ni na kakve probleme“, rekao je Osmanović.

U ovim trenucima važno je da svi poštuju naredbe Kriznog stožera i pomažemo jedni drugima kako bi ova situacija što prije završila i kako bismo se što prije vratili svojim standardnim aktivnostima.

Foto: hck.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zajedničko saopštenje šefa Policije Brčko distrikta i sekretara Crvenog krsta/križa

Sandra Živković

Grupa neprofitnih organizacija predstavila izvješće o financiranju NVO-a iz proračuna Distrikta

Sandra Živković

Брчко: Цивилна заштита активно учествује у борби против вируса корона

Дражен Ристић