RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Bukvik: Završeno uređenje prostora ispred mjesne zajednice i kapele

U naselju Bukvik kod Brčkog proteklog tjedna je uređen prostor ispred zgrade mjesne zajednice i tamošnje kapele, što je prvi projekt asfaltiranja čija je realizacija ugledala svjetlo dana nakon više godina. Prema riječima predsjednika Ilije Jovičića iz proračuna Distrikta je za to izdvojeno oko 30.000 maraka.

Izgradnja zgrade mjesne zajednice u Gajevima

Akumuliranim sredstvima, također iz proračuna Distrikta, izdvojeno je i blizu 100.000 za izgradnju višenamjenske zgrade u zaseoku Gajevi, koji broji najviše povratnika nakon rata. No, do kuća se između šest zaseoka, kako kaže Jovičić, u 21. stoljeću dolazi makadamskim cestama.

„Prije šest godina smo radili projekt izgradnje putne mreže, koji bi u konačnici koštao 2.200.000 KM. Znam da je to mnogo novaca, ali je tužno što za ovih sedam godina nije ni jedna marka data da se uradi nešto“, ističe Jovićič, podsjećajući da su zadnji put uradili svega 20 metara ceste u zaseoku Lukavac.

Osim toga, on napominje da imaju problem s vodom i električnom energijom.

„Električni stubovi još uvijek su drveni na potezu Lukavca prema Brki do Bukvika. Svakom olujom nestaje struje i po dva dana“, kazao je Jovičić. Prilikom svakog nestanka struje, posebno ljeti, posebne gubitke osjećaju kako mještani, tako i gospodarstvenici.

„U razgovoru i dopisima koje smo slali Komunalnom preduzeću kažu da nema dovoljno sredstva, te da Vlada ne odvaja dovoljno za rekonstrukciju i popravku, što daje pored svega ovoga tužnu sliku i lošu motivaciju mlađim naraštajima da se vrate u Bukvik “, naveo je još Jovičić.

Mjesna zajednica Bukvik je prije rata imala preko 1.600 stanovnika. Danas tamo živi svega 300 ljudi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Све чешћа крађа шуме у Буквику

Vladimir Matijević

Brčko: Radnici komunalnog preduzeća započeli otklanjati kvar na vodovodnoj mreži u Bukviku

Mirsad Arnautović

Брчко: Служен парастос у Буквику за настрадале Србе

Vladimir Matijević