RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Šta će donijeti nove izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja?

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine objavilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, kojim se, između ostalog, predviđa da se vozačima početnicima prva vozačka dozvola izdaje na period od dvije godine.

Prednacrtom zakona predviđaju se i kazne za prebrzu vožnju i pijanstvo do dvije hiljade maraka.

Iako je još u formi prednacrta, Zakon koji se predviđa da prva vozačka ima rok trajanja dvije godine izazvao je brojne reakcije. I dok kritičari ovog zakona tvrde kako je motiv predlagača zakona novac, iz resornog ministarstva opovrgavaju ovakve navode. Kažu, pozvali su se na zakonsku regulativu zemalja iz okruženja, ali i Evropske unije.

Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH:

“Znači, uopšte nije motiv da se nekome poslije dvije godine naplaćuje nova vozačka dozvola već je cilj da se kroz izmjene i dopune zakona to nijansira na način da se vozačima koji imaju tu prvu vozačku dozvolu sa dvije godine postave ograničenja jer, trenutno, oni su najrizičnija grupa kada je u pitanju upravljanje vozilom u saobraćaju”.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske pretpostavljaju da je predlagač zakona imao na umu povećanje bezbjednosti i smanjenja rizika učešća mladih ljudi u saobraćaju, ali da u Prednacrtu zakona nije predviđen nikakav uslov za produženje vozačke dozvole nakon dvije godine.

Milija Radović, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS

“Recimo u Sloveniji, vi da biste produžili vozačku dozvolu nakon dvije godine, morate imati potvrdu da ste prošli kroz školu bezbjedne vožnje i da ste prisustvovali radionicama bezbjedne vožnje o posljedicama saobraćajnih nezgoda i učečešća u saobraćaju. To je, dakle, neki uslov, ali da kažem u ovom zakonu nema tog uslova”.

Da je riječ o dodatnom trošku od otprilike stotinu KM, smatraju i u autoškolama. Ako se usvoji ovakav zakon, uz svako produženje vozačke dozvole biće neophodno i novo zdravstveno uvjerenje.

Zdravko Ivić, Autoškola:

“Vozačka dozvola košta 68 KM, a treba i ljekarsko uvjerenje. Ljekarsko uvjerenje važi godinu dana, imaćemo problema i s tim, a koji naš građanin može to sada u ovo vrijeme”.

Dušan Srdić, Udruženje za zaštitu potrošača “Reakcija”, Banjaluka:

“Svako opterećenje na ovako male budžete svih nas potrošača predstavlja jedan veliki udarac. Nisam siguran koliko će ova mjera doprinijeti razvoju bezbjednosti saobraćaja”.

U prvih šest mjeseci ove godine u Republici Srpskoj 34 posto saobraćajnih nesreća su prouzrokovali vozači starosti 18 do 30 godina.

Novim zakonom predviđaju se kazne od 1.000 do 2.000 KM za vozače koji se na putu u naselju kreću brzinom koja je viša od 50 km/h od dozvoljene.

Izvor: https://bhrt.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanska Skupština prihvatila izmjene i dopune Zakona o stečajnom postupku u Distriktu

Admir Kadrić

Brčko: Parlament kroz prvo čitanje prihvatio izmjene i dopune Zakona o praznicima i obrazovanju

Admir Kadrić

Оштрије казне за тероризам и увођење доживотног затвора у РС-у

Radio Brčko