RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
InfoKom

Завршени радови на санацији водоторња Ватрогасно

ЈП „Комунално Брчко“ – Радна јединица „Водовод и канализација“ је у оквиру инвестиционог одржавања, из властитих средстава, завршила санацију водоторња Ватрогасно – једног од два водоторња у градском систему водоснабдијевања, чија је сврха осигурање притиска у мрежи и задовољење вршне потрошње.

Водоторањ Ватрогасно подигнут је у самом центру града 1958. године, на армирано бетонским темељима. Зидови торња изграђени су од цигле, а међуспратови и резервоар такође од армираног бетона. Запремина кружног, армирано-бетонског, резервоара износи 400 m3.

Водоторањ Ватрогасно, кроз 62 године експлоатације, до сада није доживио никакву значајнију грађевинску санацију, али је 90-тих година у функционалном смислу, од класичног резервоара са засебном улазном и излазном цијеви, претворен у контрарезервоар, гдје је улазна цијев искључена, а излазна цијев добила улогу улазно-излазне цијеви. Током 2014. године, наше предузеће је уградило у торањ опрему за телеметријски надзор и даљинско управљање електровентилом.

Активностима овог пројекта била је предвиђена првенствено замјена дотрајалих инсталација и опреме у објекту, док је сама конструкција објекта стабилна, те самим тим на њој нису вршене никакве измјене.

Сви радови изведени су властитим кадровским и материјално – техничким ресурсима.

Према плановима инвестиционог одржавања, санација ВТ Ватрогасно, завршена је прије извођења планираних радова на санацији  ВТ Вранкићка, током којих ће ВТ Ватрогасно бити једини висински резервоар у градском водоводном систему. Изведеним радовима омогућена је даља сигурна експолоатација објекта водоторња Ватрогасно, као кључног објекта за стабилно водоснабдијевање града.

Као изузетно вриједан примјер архитектуре из средине 20. вијека и доминантна вертикала града, водоторањ Ватрогасно остаје и даље један је од најпознатијих симбола Брчког.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Застоји у испоруци струје на неколико локација

Radio Brčko

Обавјештење о прекиду снабдијевања струјом у Крепшићу

Radio Brčko

Брчко: Обавјештење за купце електричне енергије – Мујкићи

Radio Brčko