RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Parlament kroz prvo čitanje prihvatio izmjene i dopune Zakona o praznicima i obrazovanju

Brčanski Parlament je, u jučerašnjem popodnevnom nastavku osme redovne sjednice, usvojio set izmjena i dopuna Zakona o praznicima, potom onog o predškolskom odgoju, kao i Zakona o zaštiti zdravlja uposlenika na radu, te prihvatio Informaciju o smirivanju epidemiološke situacije u Distriktu.

„Veoma je važno da je parlament, kroz prvo čitanje, prihvatio izmjene i dopune Zakona o praznicima Dsitrikta, koje izjednačavaju pravo na zvaničnih pet prazničnih dana u Distriktu, kako za uposlenike u javnim službama, tako i one koji rade u realnom sektoru. Kroz drugo čitanje biće mogućnosti da se u izmjenama, eventualno, još po nešto koriguje, ali je najbitnije da su sada osigurani i mehanizmi sankcionisanja onih poslodavaca, koji se ne budu pridržavali odredbi ovog zakona“, rekao je predsjednik Skupštine distrikta, Siniša Milić (SNSD).

Kod izmjena Zakona o predškolskom obrazovanju, zastupnici su, u prvom čitanju, prihvatili da se osigura budžetsko sufinansiranje razlike u cijeni za one mališane koji zbog malog kapaciteta, iako su ispunili sve uslove, nisu upisani u javne predškolske ustanove, već su ih roditelji morali smjestiti u privatna obdaništa.

„S ovim izmjenama željeli smo izjednačiti svu djecu, naime, osigurati budžetsku participaciju oko 100 maraka, koliko je orjentaciono razlika između cijene boravka u javnim i privatnim predškolskim ustanovama i mislimo da je to korektan odnos prema svih predškolcima u Distriktu, kao i njihovim roditeljima“, kazao je zastupnik SDA u brčanskoj Skupštini, Senad Osmanović.

Kad je riječ o stanju sa epidemiološkom situacijom u Distriktu, evidentno je da se ona smiruje, naglasio je direktor JZU “Zdravstveni centar” Brčko, primarijus dr Nihad  Šibonjić, ilustrujući to podatkom da je početkom prošlog mjeseca na kovid odjeljenjima brčanske Bolnice, bilo smješteno 146 pacijenata, a da ih je sada na bolničkom liječenju samo tridesetak.

Zastupnici su, inače, zahtijevali hitnu nabavku većih količina vakcina i dinamičniji proces vakcinacije, izrazivši bojazan oko mogućnosti pojave takozvanog „četvrtog talasa koronavirusa“.  U završnom dijelu sinošnjeg zasjedanja prihvaćen je i set odluka o javnim interesima, te date saglasnosti na izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta, kao i usvojeni izvještaji o prošlogodišnjem radu Komisije za papire od vrijednosti Distrikta, dok su izvještaji o djelovanju u 2020., Zavoda za zapošljavanje i Tužilaštva Distrikta, ostavljeni za nastavak ove sjednice, predviđen, najvjerovatnije naredne srijede, 26. maja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Započela posljednja sjednica brčanskog Parlamenta, prije godišnjih odmora

Admir Kadrić

Brčko: Parlament o poteškoćama u nastavku finasiranja sportskih kolektiva

Admir Kadrić

Treća sjednica brčanskog parlamenta 24. februara

Admir Kadrić