RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Danas se obilježava Svjetski dan sigurnosti hrane

U skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenom 2018. godine, 7. juni je proglašen Svjetskim danom sigurnosti hrane. Cilj Svjetskog dana sigurnosti hrane je privlačenje pažnje javnosti i poticanje mjera prevencije, otkrivanja i upravljanja epidemijama uzrokovanim hranom, te davanje podrške sigurnom snabdjevanju hranom, zdravlju ljudi, ekonomskom napretku, poljoprivredi, pristupu tržištu, turizmu i održivom razvoju.Tema ovogodišnjeg dana sigurnosti hrane, Sigurna hrana danas za zdravo sutra“, ukazuje na trenutnu i dugoročnu korist proizvodnje i konzumacije sigurne hrane za ljude, planet i ekonomiju. Prepoznavanje sistemske povezanosti između zdravlja ljudi, životinja, bilja, okoliša i ekonomije pomoći će zadovoljavanju naših budućih potreba za hranom.

Bolesti prenosive hranom pogađaju pojedince u svim dobnim grupama, a posebno djecu mlađu od pet godina koja žive u zemljama sa niskim prihodima. Kako bi se smanjilo opterećenje koje uzrokuju bolesti prenosive hranom, Svjetska zdravstvena skupština (WHA) je 2020. godine donijela odluku o jačanju napora na unaprjeđenju sigurnosti hrane. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), u saradnji sa državama članicama i drugim relevantnim organizacijama, zajedno obilježavaju Svjetski dan sigurnosti hrane.

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane u Bijeljini će 07. juna 2021. godine biti održana sjednica Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine na kojoj će predstavnici nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta BiH razmatrati trenutno stanje i aktivnosti koje se preduzimaju sa ciljem unaprjeđenja sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini.

Iako su za sigurnost hrane, shodno Zakonu o hrani, primarno odgovorni subjekti u poslovanju sa hranom, nadležne institucije i potrošači takođe imaju veoma značajnu ulogu u lancu „od polja do stola“, a sve kako bi se omogućilo da hrana koju namjeravamo konzumirati bude sigurna. Sigurnost hrane je zajednički posao!

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koju hranu je poželjno konzumirati, a koju izbjegavati prije spavanja

Radio Brčko

Jednostavni i korisni savjeti: Kako biti na dijeti, a da ne osjetite glad

Radio Brčko

FAO – Cijene hrane na sedmogodišnjem maksimumu

Radio Brčko