RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Danas je svjetski dan sladoleda

Boy (2-4) licking ice cream, close-up, other children in background

Treća nedjelja u srpnju rezervirana je za obilježavanje Svjetskog dana sladoleda. Ove godine to je 18. srpanj, a ova ledena slastica omiljena je u vrelim ljetnim danima.

Prvi recepti za sladoled potiču još iz drevne Kine i kojoj je bio običaj da se na dvoru miješaju led i mlijeko, a u Rimu je jedna od omiljenih slastica bila mješavina leda i snijega s različitim vrstama usitnjenog voća.

Europljani su za ovu slasticu saznali malo kasnije, tek u 17. stoljeću i to od Arapa koji su na Sicilijanskom dvoru učili Italijane kako da zamrznu slatku kremu što je u to vrijeme bilo potpuno nevjerojatno.

Postoje legende da je enleski kralj Charles II toliko volio ovaj recept da je platio svom kuharu veliku sumu novca kako bi ga držao u tajnosti.

Iako je sve do 18. stoljeća bio slastica rezervisana samo za više slojeve, masovna proizvodnja sladoleda počinje u 19. stoljeću kada se pojavila prva mašina za pravljenje sladoleda, međutim dostupni su bili samo neki oblici i okusi.

Tek razvojem tehnologija, javljaju se novi okusi i oblici kao što su sladoled u kornetu ili na štapiću koji su i danas najbrže osvježenje mnogih ljudi u ljetnjim danima.

Ta masovna proizvodnja, u 19. stoljeću najbrže počinje u SAD-u, a nitko sa sigurnošću ne može tvrditi u kojem točno razdoblju je sladoled postao toliko popularan u ovoj državi, ali se zna za nekoliko njegovih “osnivača” koji su bili ovisni o njemu.

Tako je Thomas Jefferson napisao uputstvo od 18 koraka i to je prvi recept za sladoled koji je zabilježio jedan Amerikanac. S druge strane, George Washington je navodno jednog ljeta potrošio 200 dolara na uživanje u ovoj slastici. U današnjim dolarima to je mnogo novca.

Zahvaljujući predsjedniku SAD-a Ronaldu Reaganu, proglašen je Svjetski dan sladoleda. On je 1984. godine potpisao dekret kojim je srpanj proglašen mjesecom sladoleda. Treća nedjelja u njemu je službeno postala vrijeme kada se slavi postojanje ove ukusne slastice.

U dekretu je sladoled opisan kao “hranjiva i zdrava hrana” u kojoj uživa 90 posto Amerikanaca.

Ono što je posebno zanimljivo istaknuti jeste da se najčudnija kombinacija okusa za sladoled pravi u Japanu i sadrži komadiće živog konjskog mesa, a u Italiji toliko njeguju tradiciju ove slastice da su čak osnovali Univerzitet sladoleda.

Prema posljednim istraživanjima, utvrđeno je da je vanilija ipak najpopularniji okus sladoleda u SAD-u i pored brojnih drugih zanimljivih opcija.

Iako je donedavno za pravljenje sladoleda bilo potrebno vrijeme, jer je priprema podrazumijevala i odlaganje u zamrzivač bar na nekoliko sati, danas se sladoled sve više koristi i kao atrakcija za mušterije.

Tako na internetu često možemo naći video-snimke na kojima slastičari miješajući razne okuse pred očima mušterija prave sladoled na hladnoj ploči za samo nekoliko minuta.

(kateraNews)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Najmanje četvoro djece zaraženo bakterijom salmonele

Radio Brčko

Brčko: Potvrđena infekcija salmonelom kod četiri osobe

Mirsad Arnautović

Inspekcija pojačava kontrolu sladoleda

Radio Brčko