RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Mačke u Južnoj Koreji u protekle tri godine uzrokovale više od 100 požara

Nadležni u Južnoj Koreji su ukazali vlasnicima kućnih ljubimaca na to da budu na oprezu, i to nakon što su mačke u protekle tri godine uzrokovale više od 100 požara.

Nadležni u Seulu su apelovali ukazavši da se od januara 2019. do novembra ove godine desilo 107 požara. Pretpostavlja se da su požari uzrokovani nakon uključivanja električnih šporeta.

Mačke mogu uključiti ove uređaje nakon što se popnu na njegove komande osjetljive na dodir.

U požarima su povrijeđene četiri osobe, a više od polovine požara desilo se dok su vlasnici kućnih ljubimaca bili izvan doma.

Zbog toga je istaknuto da je posebno potrebno smanjiti rizik dok nikog nema kod kuće. Sugerisano je da u blizini šporeta ne budu lako zapaljivi predmeti, kao i da se koristi opcija automatskog isključivanja.

Naglašeno je da se broj požara znatno povećao od 2016. kada ih je registrovano samo osam. Ovaj problem ne postoji samo u Južnoj Koreji. Pretpostavlja se da kućni ljubimci u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje uzrokuju 1.000 požara, prenosi CNN.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Njemačka: Na autoputu izgorelo 17 tona kakaoa

Radio Brčko

Ljudska greška – glavni je uzrok stradalih u Bugarskoj

Radio Brčko

Australska vojska pozvana da pomogne u borbi protiv požara

Radio Brčko