RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Како да сачувате што дуже свјеже намирнице

Како би вам храна што дуже била свјежа, требате се држати неких правила при складиштењу које многи ни не знају.

Лук се може одржати изван фрижидера чак осам мјесеци ако га ставите у старе најлонке и завежете чвор иза сваке главице. Ако вам је такав начин чувања сувише необичан, лук спремите у папирне врећице. Никада га не држите у пластици јер тада може попљеснивити или проклијати. А ако сте нарезали превише лука, чврсто га замотајте у пластичну фолију и ставите у фриџидер.

Пластична фолија добро ће вам доћи и за чување банана – њоме чврсто омотајте мјесто гдје се спајају петељке на грозду банана како не би било изложено зраку, што ствара кварење. Банане је добро чувати што даље од осталих намирница јер се из њих ослобађа највише плина етилена, који убрзава кварење. Срећом, постоје и намирнице с неограниченим роком трајања. Чак и ако је промијенио боју или се кристализовао, мед је итекако употребљив јер га антибиотска својства чувају од кварења. Покварити се не могу ни шећер, со и шкробно брашно јер се у њима не могу развијати бактерије.

Хљеб три мјесеца остаје свјеж у замрзивачу

Фрижидер није добро мјесто за држање хљеба јер ће се ондје брже осушити него на собној температури. Но ако га замрзнете, цијелог или нарезаног на кришке, хљеб ће задржати свјежину најмање три мјесеца и након одлеђивања биће укусан као свјеж.

Јаја дуже трају ако се смрзну “наопачке”

Јаја у фрижидеру могу стајати 120 дана. Боље се чувају ако им је шиљасти крај окренут према доље. Јаја можете и замрзнути тако да их умутите са сољу или шећером.

Цитрусно воће и кромпир не чувајте у фрижидери

Цитрусно воће исто тако боље је држати на собној температури. Чувате ли лимуне, лимету или наранџе у фрижидеру, кора ће им постати груба, тврда, а и постат ће мање сочни и укусни. У фрижидеру није добро држати ни кромпир јер му прениске температуре кваре окус.

Маслацу не требају јако ниске температуре

Маслац је најбоље чувати на почетку полице или у вратима јер ће се тако лакше мазати и резати, а траје три, четири мјесеца. Неотворен маргарин у фрижидеру се може се чувати од четири до пет мјесеци, али отворен се мора потрошити за мјесец дана, преносе медији.

Извор: nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Направите распоред чишћења којег ћете се заправо и држати

Radio Brčko

Недостатак магнезијума у организму се испољава са четири симптома

Radio Brčko

Два разлога због којих вам се коса прорјеђује

Radio Brčko