RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisan Sporazum o saradnji Brčko distrikta i Jevrejske zajednice u BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić danas je sa Jakobom Fincijem predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH potpisao Sporazum o međusobnoj saradnji između Distrikta i ove vjerske zajednice u BiH.

Sporazumom je, između ostalog, definisano značajnije angažovanje institucija Brčko distrikta na zaštiti spomen obilježja Jevreja na ovom području.

„Ovim sporazumom još jednom želimo potvrditi da ćemo nastaviti kontinuirano da radimo i osnažujemo kulturu sjećanja na jevrejsku zajednicu koja je postojala u Brčkom i koja je dala veliki doprinos razvoju ovog grada. Potpisani sporazum definiše da će Distrikt učiniti dodatne napore kako bi se utvrdile, obilježile i zaštitile lokacije koje svjedoče o vjerskom i kulturnom životu Jevreja kao i neobilježeni lokaliteti masovnog zločina nad Jevrejima u Brčkom”, istakao je gradonačelnik Esed Kadrić.

Jedna od konkretnih aktivnosti koja proizlazi iz ovog Sporazuma jeste i Izložba pod nazivom „Tragom brčanskih Jevreja koja će vrlo brzo biti postavljena u Sarajevu.

“Ovo je izuzetno značajan sporazum za našu zajednicu kao i za očuvanje kulture sjećanja na Jevreje sa ovog područja”, istakao je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

Sporazum koji je danas potpisan nema nikakvih finansijskih obaveza ni sa jedne strane, ali pokazuje dobru volju što je mnogo značajnije u današnje vrijeme u kojem se nalazi BiH, Europa i cijeli svijet, istakli su potpisnici sporazuma.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Градоначелник посјетио фирму за производњу модуларних и монтажних објеката „Либертy Гроуп“ Брчко

Radio Brčko

„BH Color festival“ svake godine sve posjećeniji

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

Radio Brčko