RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko distrikt: Od polovine aprila traje intenzivno tretiranje larvi komaraca

Uposlenici Higijensko epidemiološke službe (HES-a) Javne zdravstvene ustanove“ Zdravstveni centar“ Brčko od polovine aprila počeli su vršiti intenzivno tretiranje larvi komaraca osobito na onim područjima na kojima se zadržavaju voda i vlaga. Ovi poslovi će biti nastavljeni i u narednom periodu kada se učekuju više temperature što će pogodovati razvoju odraslih komaraca.

„Uprkos izuzetno lošem vremenu sa čestim padavinama i niskim temperaturama, uposlenici HES-a koji vrše dezinsekciju su do sada obavili deset tretmana larvi komaraca prije svega na područjima Grbavice i Brke te uz rijeke Savu, Brku, Tinju i Bliznu gdje se zbog blizine vode najčešće nalaze legla komaraca iz čijih larvi se pri prvim toplijim danima razvijaju odrasle jedinke komaraca“ istakla je šefica ove službe dr. Adrijana Grgić specijalista epidemiolog.

Građani Brčko distrikta BiH, prije svega oni koji žive u obalu rijeke Save te uz neke druge manje riječne tokove se posljednjih dana žale na pojavu komaraca koji nisu u velikom broju ali su znatno veći od uobičajenih.

Na poslovima tretiranja komaraca će tokom ljetnih mjeseci biti angažovane tri mobilne ekipe sa vozilima te više uposlenika sa leđnim pumpama koji će svakodnevno raditi na cijelom području Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.