RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Nužne izmjene Zakona o javnoj imovini kod zakupa lokala

Vlada Brčko Distrikta danas je, zbog neusaglašenog stava, prekinula sjednicu kod presude Apelacinog suda Brčko Distrikta koja se odnosi na zakupnine brčanskih lokala.

S obzirom da je Vlada u prošlom mandatu donijela tri zaključka kojima se urednim platišama produžava ugovor zakupnine, pojedini subjekti su se žalili Apelacinom sudu u postupku usklađenosti zaključaka sa Zakonom. Stoga je sud ustanovio da je osporeni zaključak u suprotnosti sa Zakonom o javnoj imovini.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Siniša Milić, tim povodom, je izjavio da ne poznaje akt kojim bi se produžilo trajanje ovakvog ugovora. On je pojasnio da postoji potreba Kancelarije za upravljanje javnom imovinom o provedbi ove odluku Suda, kako bi se raspisao javni poziv za dodjelu javnih prostora.

U međuvremenu, pojedini subjekti su se žalili Apelacionom sudu u postupku usklađenosti zaključaka sa Zakonom o upravljanju javnom imovinom. Sud je stao na stanovište da je osporeni zaključak u suprotnosti sa Zakonom o javnoj imovini, budući da je ovaj zakon decidno poznaje svega dva načina raspolaganja javnom imovinom. To je putem licitacije i putem javne pogodbe.

Postoji, naravno, potreba da Kancelarija za upravljanje javnom imovinom provede odluku Suda i raspišu javni poziv za dodjelu javnih prostora, ali iz svega rečenog, očito je da su nužne izmjene Zakona o javnoj imovini kako se ne bi ošetitli oni koji uredno izmiruju svoje obaveze.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Одобрен план уписа у средње школе

Миљана Ђурђевић

U naredna dva dana javni poziv za isplatu sredstava gospodarskim subjektima za travanj

Sandra Živković

Брчко: Одржана редовна сједница Владе дистрикта

Миљана Ђурђевић