RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Afera izvoza jabuka: Brčanski inspektor nije kriv

Brčanski fitosanitarni inspektor koji je dao “zeleno svjetlo” izvozu poljskih jabuka kao bh. proizvoda u Rusku Federaciju nije odgovoran jer je njegov zadatak bio da utvrdi zdravstvenu ispravnost, a ne porijeklo proizvoda.

Ovo je danas, na konferenciji za medije, potvrdila šefica brčanskog Inspektorata Senada Garića, a što je jučer predočila i na sastanku u Sarajevu na kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnosu u BiH, entiteski i Inspektorat Brčko distrikta, predstavnici ministarstava za poljoprivredu RS-a i FBiH, te članovi Uprave BiH za zašitu zdravlja bilja.

Garićka je kazala da je jedan od zaključaka sastanka trebao biti sankcioniranje fitosanitarnog inspektora koji je izdao fitosanitarni certifikat.

“Nakon obavljene duge i teške rasprave, taj zaključak je odbačen jer je dokazano da je inspektor Vlade Brčko distrikta izdao fitosanitarni certifikat u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja i Pravilnikom, te procedurom, koja je njemu propisana kao nadležnom inspektoru za tu oblast”, pojasnila je Garićka.

Ona je naglasila da su i nedostaci oko protokola između BiH i Rusije u vezi ovog pitanja dodatno doprinijeli situaciji koja je ovih dana cijeli Balkan „uzdrmala“.

“Protokol koji je propisan između Ruske Federacije i Ministarstva za vanjsku trgovinu BiH je jasan, ali ima nedostataka, jer pojedine procedure nisu navedene. Inspektori Brčko distritka i entiteta izdaju fitosanitarni certifikat o zdravstvenoj ispravnosti. U tom cetrifikatu nema porijekla. To znači, da inspektor ne utvrđuje porijeklo robe, već ga utvrđuje neki drugi organ”, navela je Garićka, dodajući da je, u rubrici gdje je Ruska Federacija na osnovu protokola tražila da se unese ko je farmer, vanjsko-trgovinska komora na osnovu zahtjeva izvoznika dala i potvrdila da je to proizvod bh. porijekla.

Tko je kriv za izvoz poljskih jabuka u Rusiju utvrđivat će u narednom razdoblju nadležni organi i SIPA.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.