RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Anketa o radnoj snazi: Stopa nezaposlenosti u BiH iznosi 15,7 posto

Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi u 2019., stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosila je 15,7 posto (13,6 posto za muškarce i 18,8 posto za žene), dok je u istom periodu prošle godine bila 18,4 posto (17,2 posto za muškarce i 20,3 posto za žene).

Agencija za statistiku BiH objavila je preliminarne podatke ove ankete koja je provedena polovinom aprila, četrnaesti put, na uzorku od 10.789 domaćinstava, od čega je u Federaciji BiH izabrano 5.969, u Republici Srpskoj 3.750 i u Brčko distriktu BiH 1.070 domaćinstava. Stopa neodziva bila je 27,6 posto, odnosno prikupljeni su podaci o ekonomskoj aktivnosti i ostalim karakteristikama stanovništva za 7.806 domaćinstava u BiH.

Podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti bila najviša među mladim osobama od 15 do 24 godine i iznosila je 33,8 posto (31,3 posto za muškarce i 37,9 posto za žene).

U posmatranom periodu 23,1 posto nezaposlenih osoba je tražilo posao kraće od 12 mjeseci, a čak 75,7 posto nezaposlenih tražilo je posao duže od godinu, što je posljedica poslijeratnog stanja i tranzicije ekonomije u BiH.

Obrazovna struktura nezaposlenih osoba pokazuje da 74,1 posto ima završenu srednju školu, slijede nezaposleni s osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 14,2 posto, te osoba sa završenim akademskim obrazovanjem 11,7 posto.

Stopa zaposlenosti je iznosila je 35,5 posto, dok je u 2018. godini bila 34,3 posto. Stopa zaposlenosti za muškarce iznosila je 44,6 posto, dok je za žene bila 26,7 posto. Stopa zaposlenosti je bila najviša u starosnoj grupi 25 do 49 godina i iznosila je 60,7 posto.

Obrazovna struktura zaposlenih pokazuje da 68 posto osoba ima završenu srednju školu, slijede zaposleni sa osnovnom školom ili nižim obrazovanjem 16,1 posto, te osobe sa završenim akademskim obrazovanjem 16 posto.

Struktura zaposlenih prema sektoru aktivnosti pokazuje da je najveće učešće u sektoru usluga 50,3 posto, zatim u sektoru industrije i građevinarstva 31,7 posto, te u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribolova 18 posto.

Izvor: www.fena.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Отворен мост Свилај на ријеци Сави који повезује БиХ и Хрватску

Radio Brčko

Sindikalna potrošačka korpa za april 2.916,90 KM

Radio Brčko

U Bosni i Hercegovini do 11.00 časova glasalo 11,41 odsto birača

Radio Brčko