RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Potrebna bolja saradnja u borbi protiv korupcije

Projekt ‘Institucionalna podrška antikorupciji u BiH’ (IPAK) okupio je danas u Sarajevu  predstavnike antikorupcijskih tijela u BiH, nevladinih organizacija i donatora koji su razgovarali o mogućnostima za poboljšanje suradnje u implementaciji i podršci antikorupcijskim aktivnostima.

Vođa IPAK projekta Zoran Jachev, u izjavi novinarima, naglasio je da je korupcija složena pojava, a korumpirani ljudi organizirani su i dobro surađuju.

– Borba protiv korupcije mora biti jednako dobro organizirana, da postoji dobra suradnja. Okupili smo predstavnike antikorupcijskih tijela, nevladinih organizacija i donatora jer smatramo da u tom trokutu koji postoji u borbi protiv korupcije mora biti bolja i stabilnija uvezanost i suradnja – naglasio je.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU u Sarajevu Nicolas Bizel naglasio je ulogu organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije, jer služe kao konstruktivna kritika, ali i kao dobri partneri institucijama i donatorima.

– Njihove preporuke mogu nam pomoći pri nacrtu raznih zakona, strategija i drugih dokumenata. Mogu ukazati na jazove te nam pomoći u fokusiranju napora za nacrt najboljih mogućih dokumenata za borbu protiv korupcije – naglasio je.

Ističe da je, u tom kontekstu, EU spremna podržati BiH u borbi protiv korupcije, pomoći finansijski i na druge načine. Zato su, kaže, od ove godine krenuli s podrškom tri projekta u toj oblasti.

– Naše nastojanje je da pomognemo institucijama i organizacijama civilnog društva da obave svoj posao. Oni moraju imati neophodne kapacitete i sposobnosti da bi izvršili tu dužnost. Moramo pomoći BiH u njenom naporu da stvori određenu reputaciju iz te oblasti da bi u konačnici imala rezultate u borbi protiv korupcije te se mogla pridružiti evropskoj porodici – naglasio je.

Današnji skup pod nazivom ‘Suradnja, koordinacija i sinergija aktivnosti u prevenciji i borbi protiv korupcije u BiH’ radionica je IPAK projekta koji finansira Evropska unija.

Izvor: FENA

Foto: Fena/Almir Razić

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Javni dug BiH skoro 13 milijardi maraka, Brčko distrikt duguje 49,5 miliona maraka

Radio Brčko

БиХ: Најављена помоћ за миграције од стране ЕУ

Radio Brčko

Prvi put više migranata odlazi nego što ih dolazi

Radio Brčko