RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“Arapsko proljeće” – Bitka za naftu

Sala brčanskog “Islahijeta” sinoć je bila pretijesna da primi sve one koji su željeli čuti stavove poznatog BH novinara i diplomate Zlatka Dizdarevića o situaciji na Bliskom istoku, a u kontekstu «Arapskog proljeća».

Poenta izrečenog mogla bi biti da, sve što je zapisano u UN-ovoj Povelji o ljudskim pravima, u svjetskim, pa i dipomatskim okvirima, više apsolutno ne važi, već da je mjerilo za sve interes odnosno novac, te da jači, primjenom sile, ostvaruje ekonomski interes po svaku cijenu.

«Iz iskustva novinara koji je dvadeset godina izvještavao iz arapskih zemalja, a isto toliko bio i diplomata- odnosno ambasador na pomenutom području, mogu reći da je tragično ono što se u javnosti plasira kao istina o «Arapskom proljeću». Pozadina svega je želja za uvećanjem moći SAD kroz raspolaganje naftom i plinom i stoga su same Sjedinjene Američke Države, putem «plaćeničkih vojski», iscenirale sukobe, tako da nikakvog utemeljenja nema priča o uvođenju demokratije i zaštiti ljudskih prava», rekao je Zlatko Dizdarević.

Inače, domaćin i organizator, tribine bio je brčanski «Preporod».

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.