RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Berin Arnautović iz Brčkog – mladi kreator filmske muzike

Brčak Berin Arnautović (16) učenik JU Ekonomske škole u Brčkom u svijet muzike ušao je sa osam godina. Odluka da upiše i Osnovnu muzičku školu potvrdila je samo da će od tog dana njegov svijet biti drugačiji.

https://youtu.be/B3TWVuoo48M

Berin kaže da su tu bili začeci njegove muzičke karijere i da je počeo učiti šta muzika u stvari sve pruža. Nije ni sanjao da će uploviti i u svijet filmske muzike.

 Ah, ta filmska muzika…

„Tu sam prvi put učio o muzici, teoriji, instrumentima i svemu što muzika pruža. U Muzičkoj školi sam završio smjer za harmoniku, iako nisam ljubitelj domaće odnosno narodne muzike. Pri završetku 6. godine Muzičke škole prvi put mi se pojavila i želja za filmskom muzikom, tačnije, da je komponujem. Pretraživao sam razne stranice i bio sam u potrazi za programima koji bi mi to omogućili. Kada sam pronašao program koji mi je odgovarao počeo sam više istraživati o njemu. Tu je počeo jedan novi period u mom životu. Sve više sam učio kako praviti tu vrstu muzike”, kazao je Berin za „Infobrcko.com”.

Da ili ne? Ipak DA i moja prva filmska numera

U početku je bilo teško, kaže Berin. Sve je sam morao učiti jer nikoga nije bilo da mu pokaže kako se kreira filmska muzika. U jednom trenutku htio je i da odustane, ali ipak je želja bila jača.

„Provodio sam dane učeći o tome i pokušavao sam da saznam što više. Bilo je i momenata kad sam htio da se predam, ali nisam odustajao, jer sam tome posvetio mnogo vremena, a i to me zanimalo. To me je tjeralo naprijed. Nakon par mjeseci pokušaja napravio sam kratku numeru samo sa običnim instrumentima i zvučalo je dobro. Ovo me je još više podstaklo da se bavim filmskom muzikom”, kazao je Berin.

Youtube i „Nays” lansira „raketu”

Iz dana u dan postajao je sve bolji, a ubrzo je počeo da postavlja svoja prva filmska muzička ostvarenja i na Youtube.

„Postepeno sam počeo da napredujem u komponovanju orkestralne, odnosno filmske muzike. Jednu svoju pjesmu sam odlučio poslati na Youtube kanalu koji je promovisao ovu vrstu muzike i oni su je prihvatili. Taj kanal broji više od 400 hiljada sabskrajbera i jedan je od najvećih u vezi sa filmskom/orkestralnom muzikom. Odatle dolazi ime ‘nays’, predstavljajući nešto dobro i lijepo”, kazao je Berin.

Elektronska muzika pokuca na vrata

Nakon ostvarenog uspjeha u filmskoj muzici put ga je odveo i u svijet elektronske muzike. Ubrzo su počeli i nastupi.

„Nakon uspjeha u filmskoj muzici htio sam da učim praviti i elektronsku muziku. Veliki utjecaj na mene imao je Porter Robinson. Sami počeci mog produciranja elektronske muzike nisu bili najbolji. Ipak, to je bila nova stvar za mene. Ovo je bio moj alter ego projekat pod nazivom ‘patimonsta’. Ime je bilo slučajno, u tom momentu mi je sinulo u glavu i to sam koristio. Usavršavao sam svoj stil u elektronskoj muzici dvije godine. Moje pjesme su melodične i imaju taj ‘chill’ osjećaj. Ove godine sam učestvovao na BiH Kolor Festivalu tako što sam osvojio Di Džej kontest, održan s njihove strane. Bilo je lijepo iskustvo. Brčko bi trebalo da podstiče ovaj festival jer dolaze ljudi iz mnogih gradova, povezuju se, stvaraju nova poznanstva, a i elektronska muzika bi postajala razvijenija na našem prostoru”, kazao je Berin.

BiH je zaostala za muzičkom scenom novog doba

“Iskreno, cjelokupna BiH bi trebala da radi na poboljšanju muzičke scene novog doba, jer smo previše zaostali što se tiče muzike. U svijetu su svakodnevno organizovani festivali elektronske muzike, dok je kod nas to novina i nepoznanica samo zato što žive u strahu od istraživanja novih stvari”, kazao je Berin.

Idem dalje

Sa kreiranjem filmske i elektronske muzike Berin kaže neće stati. Kaže da će pokušati sastaviti ova dva žanra kako bi se „stvorilo” nešto novo.

„Ja planiram da nastavim da idem u ova dva pravca, a radim na tome da ih sastavim kako bi nastalo nešto novo i drugačije i po čemu bi bio prepoznatljiv. Moja karijera je tek počela i ne planiram da stanem. Ovo je nešto što volim raditi jer pruža bezbroj mogućnosti koje ja želim da istražim i da pokažem drugima ljepotu ovih stilova muzike, naravno i da im ukažem na nove stvari”, kazao je Berin za „Infobrcko.com“.

Youtube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UChvCHjGV7EA6lFpHTT_KHJg 

Facebook Nays:

https://www.facebook.com/naysofficial/

Patimonsta:

https://soundcloud.com/iampmonsta 

Facebook Patimonsta:

https://www.facebook.com/iampmonsta/ 

Instagram Patimonsta:

https://www.instagram.com/patimonsta/

Tekst preuzet sa: http://www.infobrcko.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.