RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, najavili moguć prestanak rada

Brčansko Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka, na konferenciji za medije, najavili su da će najvjerovatnije do kraja godine prestati sa radom, ali da će prije toga članovi ovog udruženja izaći na ulice kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

Predsjednik ovog udruženja Ramiza Ahmetović pojasnio je da je razlog tome trenutni dug udruženja od skoro 20.000 maraka koji je nastao zato što nisu mogli u zakonskom roku opravdati kapitalni grant od 50.000 maraka iz 2016. godine za uređenje Memorijalnog centra, pa iz budžeta za ovu godinu nisu dobili nikakva sredstva za redovan rad. Prema njegovim riječima, sredstva nisu opravdali zbog niza prepreka, od neusvajanja budžeta na vrijeme, problema oko vlasništva zemljišta, i sl., te su tražili da se prolongira rok pravdanja ovih sredstava, što im nije odobreno.

“Sredstva za redovan rad smo opravdali u zakonom predviđenom roku, a kapitalni budžet nismo uspjeli da opravdamo zbog neuređenog sistema kod Vlade, kad je u pitanju vlasništvo zemljišta. Da smo znali da ono pripada Vladi, a ne Islamskoj zajednici, ne bi ni započinjali ovaj kapitalni projekat”, dodao je Ahmetović.

On je kazao da su tražili i pomoć od prvih ljudi izvršne i zakonodavne vlasti, ali da do danas ništa nije riješeno.

“O ovom problemu smo upoznali predsjednika Skupštine, glavnog koordinatora, šefa Odjela za stručne i administrativne poslove. Predsjednik Skupštine je zaista nastojao da nam izađe u susret ali zašto nam nije pomogao zaista ne znam. Sa gradonačelnikom smo također imali kratak sastanak i obećao je da će riješiti ovo ali do danas nije ništa uradio. Pozivam porodice civilnih žrtava rata da potraže sada odgovor kod Vlade, a mi ćemo raditi na organizaciji izlaska na ulice”, dodao je Ahmetović

Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić, naglasio je da se rješenje tražilo i da se čak angažovalo i Pravobranilaštvo kako bi pomoglo u izmjeni zakonskog rješenja u Zakonu o izvršenju budžeta, kojim bi se omogućila isplata sredstava kako ovom, tako i svim udruženjima koji su sa kašnjenjem opravdali dobijena budžetska sredstva.

Siniša Milić

“Žao mi je što smo došli u poziciju da se ovdje govori o neke dvije strane jer smo mi na istoj strani. Svi smo se bili angažovali, i predstavnici Skupštine i Vlade, ali struka, oni koji su zaduženi za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Brčko distrikta, su nam saopštili da u ovom trenutku ne postoji rješenje koje bi omogućilo isplatu tih sredstava. Ali u budžetu za 2018. godinu oni će svakako dobiti ta sredstva koja im se, da tako kažem, duguju iz budžeta za 2017. godinu. I to zajedno sa sredstvima koja im pripadaju na osnovu redovnog rada ili nekih drugih zahtjeva. Žao mi je što je došlo do ovoga i nadam se da nećemo imati posljedice koje su danas najavljene na konferenciji“, dodao je Milić na kraju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.