RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Blizu 80 miliona maraka neutrošenog kapitalnog budžeta

Na redovnoj sjednici brčanske Vlade, razmatran je i Izvještaj o izvršenju budžeta za septembar ove godine koji je pokazao lošu realizaciju kapitalnog budžeta, iako se očekivalo da u ovoj godini, koja nije izborna, dođe do pojačanog trošenja novca iz kapitalnog budžeta.

Gradonačelnika Siniša Milić, kazao je da je, kao i svih prethodnih godina, problem toga prvenstveno sporost administracije, dok je planiranje kapitalnog budžeta mnogo ozbiljniji problem.

“Formirali smo nedavno koordinaciono tijelo koje bi prema Vladi trebalo da izađe sa analizom stanja i evidencijom problema koji se pojavljuju u realizaciji kapitalnih projekata. Dobićemo i devetomjesečni izvještaj realizacije po odjeljenjima, nakon čega ćemo na tematskoj sjednici kolegija Vlade razmotriti pitanje realizacije kapitalnog budžeta i predložiti mjere. Uključujući možda i prijedlog promjena u organizacionom smislu kako bi konačno kapitalni budžet bio realizovan u najvećem dijelu. Sada smo dostigli cifru blizu 80 miliona maraka neutrošenog kapitalnog budžeta”, dodao je Milić.

Na Vladi je između ostalog, razmatrana i Informacija u vezi sa preporukom ombudsmana za ljudska prava, u vezi dalje realizacije projekta stambenog zbrinjavanja Roma, gdje su 2009. godine dodjeljena grantovska sredstva od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglica, udružena sa sredstvima Distrikta.

Šef Odjela za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Jelena Nikić- Damjanović rekla je da se informacija konkretno odnosi na poteškoće oko izdavanja lokacijske dozvole za jednog korisnika.

“Tom korisniku je 2004. godine rješenjem Skupštine data parcela na kojoj bi on trebao da gradi svoj stambeni objekat. On je u međuvremenu propustio da izvrši kompletiranje te parcele, koje je bilo moguće do 2010. godine. Odjel je pokušavao da riješi to pitanje i kada smo se obratili Uredu za upravljanje javnom imovinom, po pitanju kompletiranja te parcele ili dodjeli eventualno zamjenske parcele, nismo ishodili pozitivan odgovor. S tim u vezi pristigla je i preporuka ombudsmana za ljudska prava u smislu da Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Odjel za prostorno planiranje i Ured za upravljanje javnom imovinom, zajednički i bez odlaganja iznađu efektivno rješenje”, pojasnila je Nikić-Damjanović.

Na Vladi je gradonačelnik sugerirao da se nadležni odjeli sastanu na odvojenim sastancima i pokušaju konkretno iznaći rješenje za nastali problem kako bi se ubrzala implementacija ovih projekata.

“Za preostale korisnike koji su odabrani u istom programu uspjeli smo da ishodimo lokacijske dozvole i odobrenja za građenje, te sada možemo da idemo u projektiranje i samo izvođenje radova. Međutim, paralelno sa tim neophodno je otkloniti i ove poteškoće”, dodala je Nikić-Damjanović.

Prema njenim riječima, konkretno u ovom projektu, za šest korisnika dodjeljeno je 140. 800 maraka grantovskih sredstava, a 30.000 maraka je udruženo od Vlade Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.