RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčanska „Amika“ obilježila Međunarodni dan dječjih prava

Nevladina organizacija „Kuća prijateljstva – AMIKA“ iz Brčkog obilježila je jučer Međunarodni dan dječjih prava posjetom mališana nekim od institucija Brčko distrikta.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja ovog značajnog datuma je po uzoru na UNICEF-ovu kampanju „Djeca preuzimaju politiku, zabavu i institucije“. Djeca su na neko vrijeme zamjenila pozicije šefova i zaposlenika u institucijama kako bi iskazali koja prava očekuju da im se omoguće. 

Mališani su, između ostaloga, bili u Arhivu Brčko distrikta i “Radiju Brčko” gdje su zaposjeli rukovodne pozicije i zasposlenicima tih institucija govorili o dječijim pravima. U početku su bili malo sramežljivi, ali kasnije su pokazali zadovoljstvo što su im zaposlenici pokazali zanimanje i gostoprimstvo.

Kada je riječ o poštovanju, odnosno kršenju dječijih prava na području Brčko distrikta, Almedina Lević, koordinatorica u Kući prijateljstva “Amika” kaže da, koliko se poštuju, dječja prava se toliko i krše.

Generalna skupština UN-a je 20. 11. 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a trideset godina nakon toga usvojila je “Konvenciju o pravima djeteta”.

Od tada se u cijelom svijetu obilježava Međunarodni dan dječijih prava koji je pokrenula Organizacija ujedinjenih naroda. Njime se želi senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.